Skip to content

Pingvin svake godine prepliva 8000 km da bi se vratio u naručje ribara koji ga je spasio

Za one koje volimo, nije nam teško uputiti se ni na kraj svijeta. I zato jedan mali pingvin velikog srca svake godine ukupno prepliva oko 8000 kilometara da bi posjetio jedinog čovjeka na svijetu kojeg voli: umirovljenog 71-godišnjeg ribara u brazilskom selu pored Rio de Janeira.

Joao Pereira de Souza pronašao je ovog pingvina jednog dana 2011. godine na obali. Pingvin je bio premoren – prekriven naftom. Ribar ga je spasio i njegovao dok se pingvin nije potpuno oporavio. Nadjenuo mu je i ime – Jin Jing.

pingvin
Foto credit: The Wall Street Journal

Tjedan dana je čovjeku trebalo samo da skine naftu s pingvina. Na koncu, kada se potpuno oporavio, Joao ga je vratio u ocean, siguran da ga neće više nikada vidjeti. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, pingvin se vratio, prepoznao starca i pratio ga do kuće.

Bilo je to nevjerojatno. Moj Jin Jing nikome drugome ne dopušta da ga niti dodirne. Meni jedinom dopušta, leži mi u krilu, dopušta mi da ga tuširam i hranim. Uvjeren sam da me je iskreno zavolio. Već godinama mi se vraća, volim ga kao da je moje dijete, a znam da i on mene voli – ispričao je ribar.

Sada pingvin provodi osam mjeseci godišnje s čovjekom koji ga je spasio, a onda opet odlazi na put kako bi preostala četiri mjeseca, za vrijeme sezone parenja, proveo na najjužnijim obalama Argentine i Čilea. I onda se vraća u Brazil.

Biolog Joao Paulo Krajewski bio je duboko impresioniran neočekivanom i bliskom vezom između njih. Rekao je da nikada prije nije vidio takav odnos i vjeruje da Jin Jing smatra Joao svojom obitelji jer je njegovo ponašanje lijepo i stabilno.

Kada se uzme u obzir put u oba smjera, to znači da svake godine pingvin Jin Jing prepliva 8000 kilometara samo da bi posjetio ribara koji mu je spasio život.

Video o ovom predivnom prijateljstvu umirovljenog ribara i pingivna:

Izvor: WonderWorld zdravaisretna.hr

Sidebar