Skip to content

PLΑĆΕNIK U IΖRΑΕLU: Ovdje sam zbog novca, sedmično zaradim 3.900 eura, dobra oprema i “miran rad”

  • DOK SE CIΟNISΤIČKO ΝΑSILJΕ nastavlja u Ρalestini, španjolski ΡLΑĆENIK Pedro Diaz Flores Corrale, koji je na strani IΖRAΕLA, a koji se ranije bοrio u Ukrajini, dao je izjavu u intervjuu za El Mundo: “Ovdje sam zbog novca. Dobro me plaćaju.”

“Dakle, došao sam zbog ekonomičnosti, zbog novca. Plaćaju jako dobro, nude dobru opremu i posao je miran. To je 3900 eura sedmično, na stranu komplementarne misije”, rekao je plaćenik navodeći da zaradi oko 7800 eura u petnaest dana.

Kako je detaljno navedeno u spomenutim medijima, plaćenik je uvjeravao da se nalazi u visoravni Golan.

“Mi smo zaduženi za sigurnost kontrolnog punkta, za podršku  konvojima oružja i kontrolu pristupa granici Gaze i Jordana. Tradicionalno su čuvali granične terminale između Eliata i Aqabe. Mi se sada ne borimo izravno protiv ΗΑMASA, niti smo uključeni u napadne operacije”, rekao je.

Pedro Diaz Flores, prvi s desna, s nekoliko ‘kolega’ na graničnom prijelazu s Pojasom Gaze. Njegova jedinica koristi karabine “Menusar”, karabine M16A1 (puške Colt 653), bacače granata i šοk bοmbe izraelske proizvodnje.

Angažirao ga je Ravenue Global CST, dvije privatne vojne kompanije PMC koje pružaju podršku izraelskim trupama.

Pedro Diaz Flores

Tu su i francuski, albanski, njemački i američki vojnici

“Ovdje ima mnogo plaćenika i oni dijele posao. Tradicionalno čuvaju granični terminal kojim se mora proći da bi se došlo do palestinske teritorije. Okruženi su francuskim, albanskim, njemačkim i američkim marincima specijalnih snaga koji su vršili naše misije u Iraku, Afganistanu, Maliju ili na Kosovu”, rekao je.

“Oni čine neku vrstu vojske koja ‘prelijeće’ iz rata u rat, koja je postala profesionalac u ovom zadatku, ponekad u borbi, a ponekad, kao u ovom slučaju, da podrži trupe koje se bore i da izbjegne žrtve vojske domaćina. Koriste PMC jer je izraelski vojnik, na određenom području, potencijalni talac, a tu vrstu paravojne organizacije štiti SIBAT, posebno odjeljenje Ministarstva odbrane Izraela. To je vrlo dobro plaćen posao u kojem nije potrebno slagati se sa ciljevima izvođača”, detaljno je naveo plaćenik.

Pedro DIaz Flores Corrales / El Mundo

Rusi su ga jedno vrijeme smatrali mrtvim, no on je ‘osvanuo živ’ na naslovnici El Munda opovrgnuvši vijest da je mrtav.

Pedro DIaz Flores Corrales

U Ukrajini je svojevremeno, pored ukrajinskih, nosio i nacističke SS simbole.