Skip to content

PLIVANJE ZA ČASNI KRST 2023. u Bosni i Hercegovini

Bogojavljenje se u pravoslavnom svijetu obilježava liturgijom, a zatim plivanjem za Časni krst u osveštanoj vodi. Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Običaj plivanja za časni krst opstao je i u Bosni i Hercegovini.

U prethodnih nekoliko dana je padala obimna kiša pa su rijeke na mnogim mjestima bile nesigurne za plivanje. Zbog loših vremenskih uslova, ove godine se tradicionalno plivanje nije održalo u nekoliko općina. No, u tim općinama su održane liturgije i osveštana je vodica, a u nekim je proglašen i simbolični pobjednik.

Plivanje je otkazano u Bosanskoj Gradišci, Višegradu, Bosanskom Novom, Fočim Miljevini, Trnovu…

Visok vodostaj rijeke Save jutros je onemogućio vjernike u Bosanskoj Gradišci da plivaju za časni krst, ali su se plivači okupali na rijeci, a apostolskim žrijebom odlučeno je da je ovogodišnji pobjednik Vladimir Nežić.

Pobjednička titula plivanja za časni krst je odlukom organizatora u Bosanskoj Dubici dodijeljena Slađani Mijatović i njoj je uručen i zlatnik od osam grama i ikona svetog Jovana Krstitelja. Plivanje također nije održano.

Bosanska Dubica

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi danas je, na ovaj veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, služena liturgija, a vjernici su nakon toga samo u litiji prošli oko hrama, bez plivanja u rijeci.

U Banjoj Luci je bogojavljensku liturgiju održao vladika banjalučki Jefrem. On je osveštao vodu, nakon čega je Ognjan Miletić doplivao sam plivao za Časni krst zbog nabujale rijeke i sigurnosti.

David Sremac pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst, koje je održano danas na rijeci Savi, kod kajak-kanu kluba “Premium” u Bosanskom Brodu.

David Sremac

Duško Kaurin osvojio je časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.

Bilećanin Srđan Lero prvi je doplivao do časnog krsta u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za časni krst koje je danas održano na Bilećkom jezeru.

Srđan Lero / Foto: SRNA

Dvadesetdvogodišnja Teodora Terzić iz Bijeljine pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst koje je danas organizovano na rijeci Savi u Brčkom.

Zdenko Marković iz Doboja dobio je zlatnik kao pobjednik bogojavljenskog plivanja za časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.

PETROVO, 19. JANUARA /SRNA/ – Zdenko Marković

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros na Bogojavljenje Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, nakon čega je ulicama Trebinja prošla litija, a vladika Dimitrije je osveštao vodu u rijeci.

Marijana Krkalović iz Zvornika prva je simbolično došla do Časnog krsta u Trebišnjici, a ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst, već se veliki broj građana skvasio u vodi i zaplivao nekoliko metara.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom održao je svetu liturgiju u Višegradu, u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, piše Klix.