Skip to content

Sjedinjene Države dopuštaju prodaju piletine uzgojene u laboratoriju

Po prvi put, američka regulatorna tijela u srijedu su odobrila prodaju piletine napravljene od životinjskih stanica, dopuštajući dvjema kalifornijskim kompanijama, Upside Foods i Good Meat, da ponude meso “uzgojeno u laboratoriju” na stolovima restorana i konačno na policama supermarketa.

Dozvolu je izdalo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, piše  AP.

Prema Joshu Tetricu, suosnivaču kompanije Eat Just, koja vodi Good Meat, glavni cilj stvaranja takvog mesa je smanjenje troškova prirodnih resursa i napuštanje tradicionalnog uzgoja životinja za klanje.

Napominje se da je ovo meso pravo meso, a ne zamjena za povrće.

Za odobrenje inicijative bilo je potrebno sedam mjeseci rada američkih saveznih inspekcijskih agencija kako bi se osiguralo da je meso uzgojeno u laboratoriju sigurno za konzumaciju. Međutim, dok je proces dovršen, meso iz Upside Foods i Good Meat neće uskoro stići na police trgovina.

Laboratorijski uzgojena piletina puno je skuplja od tradicionalnog mesa, pa se njena proizvodnja u sadašnjoj fazi ne može povećati.

Prvo će biti dostupan u odabranim restoranima, kao što su Bar Crenn u San Franciscu i Jose Andres Restaurants u Washingtonu DC.

Upside Foods i Good Meat proizvode meso stavljanjem životinjskih stanica u bioreaktore, gdje se one razvijaju iz šećera, soli, aminokiselina, vitamina i minerala u obliku masnog i mišićnog tkiva.

U svijetu već postoji oko 150 kompanija koje se bave razvojem mesa iz stanica, ne samo piletine već i svinjetine, janjetine, ribe i govedine, za koje znanstvenici kažu da ima najveći utjecaj na okoliš.

Ukupna ulaganja u te kompanije, prema The Good Food Institutu, specijaliziranom za ovo područje, iznose nekoliko milijardi dolara.

Singapur je prvi u svijetu dopustio prodaju umjetne piletine u decembru 2020. godine.