Skip to content

PO PRVI PUT, Demokrati pozivaju Bidena da pregovara s Rusijom

Po prvi put, istaknuti demokrati pozivaju američkog predsjednika Joea Bidena da promijeni kurs u ratu u Ukrajini. Žele postići dogovorno rješenje s Moskvom. Bijela kuća tu odluku želi prepustiti Ukrajini.

Skupina od 30 članova Demokratske stranke zatražila je od američkog predsjednika Bidena da preispita svoju strategiju u ukrajinskom ratu.

U pismu Bijeloj kući zahtijevaju od Bidena da traži pregovore i da također vodi izravne razgovore s Rusijom. To je prvi put da su istaknuti članovi stranke poput Alexandrie Ocasio-Cortez , ljevičarske čelnice, javno pozvali na promjenu kursa, piše Spiegel.

U pismu 30 zastupnika osuđuje ruski agresorski rat protiv Ukrajine i hvali dosadašnju američku pomoć Kijevu, ali smatraju da bi Joe Biden trebao učiniti više.

“Uzimajući u obzir razaranje koje će ovaj rat donijeti Ukrajini i svijetu, te rizik od katastrofalne eskalacije, vjerujemo da je u interesu Ukrajine, Sjedinjenih Država i svijeta izbjeći dugotrajni sukob”, stoji u pismu.

Pozvali su predsjednika Bidena da se “uključi u snažne diplomatske napore u potpori dogovorenom rješenju i prekidu vatre” i “da se uključi u izravne pregovore s Rusijom”.

Zastupnici traže prihvatljivo rješenje za Ukrajinu

Američka je odgovornost da traži diplomatsko rješenje prihvatljivo ukrajinskom narodu. Takav okvir mogao bi uključivati ​​ublažavanje sankcija i sigurnosna jamstva za slobodnu i neovisnu Ukrajinu, “koja su prihvatljiva svim stranama, posebno Ukrajincima”, rekla je skupina demokrata.

Bijela kuća odbija zahtjeve

Bijela kuća je negativno odgovorila na zahtjeve skupine. Ne traže se izravni pregovori s Rusijom bez sudjelovanja Kijeva. To je ono što su rekli od početka, “i to ostaje pristup”, rekao je direktor komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby. Naglasio je da sa stajališta SAD-a samo Ukrajinci trebaju odlučiti o pregovorima.

Prema Kirbyju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da nije vrijeme za pregovore o sporazumu sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

“Poštujemo njegovo mišljenje o tome”, rekao je direktor komunikacija: “Usredotočit ćemo se na to da on i njegove trupe budu uspješne na bojnom polju” – kako bi Zelenski također mogao biti uspješan u bilo kakvim pregovorima. A Zelenski odlučuje kada je pravo vrijeme za razgovore – kao i što će se ocijeniti kao uspjeh i pobjeda te pod kojim uvjetima želi pregovarati. U međuvremenu, Putin bi mogao okončati rat u bilo kojem trenutku povlačenjem svojih trupa.”