Skip to content

POBILI SE U TURSKOM SABORU

Turski zastupnici potukli se na raspravi o proračunu. Jedan od njih je hospitaliziran s ozΙjedom glave.

Tijekom pregovora o proračunu u Saboru je izbila tučnjava. Zamjenik stranke AK Zafer Işık udario je zamjenika stranke IYI u Trabzonu, Hüseyina Örsa. Örsu, koji je imao problema sa srcem, vozilo hitne pomoći odvezlo je u bοlnicu.

Zamjenik AK stranke Bursa Zafer Işık, zbog kojeg je Örsa odveden na intenzivnu njegu, rekao je: “Takve se stvari događaju s vremena na vrijeme u Generalnoj skupštini, neću se ispričavati.”

Nakon prekida sjednice, Sabor je nastavio s radom, no uslijedila je još jedna provokacija i sjednica je ponovo prekinuta.

HDP-ov imam Taşçıer htio je održati cijeli govor na kurdskom, umiješao se zamjenik predsjednika Skupštine.

Nakon što je Taşçıer nastavio svoj govor na kurdskom, zamjenik predsjednika skupštine Haydar Akar upozorio je Taşçıera. Akar je rekao: “Pozivam sve da govore na svom službenom jeziku. Ne možete tako pričati, dečki. Slušao sam neko vrijeme, ali to ne mogu dopustiti”, rekao je.

Nakon Akarovih riječi, glasovi su se digli sa stolova HDP-a, a zastupnici su lupali o stolove, piše turski medij Aydinlik.

Akar, ukazujući na Interni pravilnik Skupštine, “66. stavka… Kaže ‘govornik ne bi trebao napuštati glavnu temu’. Moramo razumjeti problem. Prekinuo sam svaki razgovor osim na službenom jeziku.”

Taşçıer je rekao: “Nastavit ću na svom materinjem jeziku.” Nastavio je svoj govor na kurdskom. Akar je ponovio da mu ne može dopustiti da govori. Taşçıer je izjavio da je dio njegovog govora bio na kurdskom, a dio na turskom.

Rasprave su se nastavile…