Skip to content

POČETAK BITKE ZA CHASIV YAR : Rusi u predgrađu

Ruske trupe su se približile Chasiv Yaru iz pravca Bahmuta. O tome izvještavaju ukrajinski i ruski izvori, javlja Strana.

Prema ukrajinskoj vojnoj javnoj stranici Deep State, Rusi ne samo da su se približili Chasiv Yaru sa istoka južno od Bogdanovke, već su ušli u kuće na periferiji grada.

“S obzirom na situaciju da neprijatelj zauzima položaje u okruženju, ulične borbe bi mogle da počnu u Chasiv Yaru u bliskoj budućnosti”, komentariše publikacija.

Američki institut za proučavanje rata izvještava da su 4. aprila ruske trupe izvele “ojačani mehanizovani napad” u pravcu Chasiv Yarra i napredovale do istočne periferije duž puta iz Khromova.

Ulica Vulytsya Borysohlibsʹka, danas, iz pravca Khromova, gdje se nalazi Boryso-Hlibsʹkyy Hram. Većina zgrada je oštećeno. Pogled vodi ka centru Chasiv Yara.

Tokom napada, ruske trupe su se približile periferiji mikrookrug Kanal, dok su, prema pojedinačnim ukrajinskim vojnim izvorima, izgubile desetak oklopnih vozila. U izvještaju Instituta nije navedeno da su kuće na periferiji bile zauzete.

Neke ruske javne stranice pišu da je ruska vojska već u gradu, druge kažu da Rusi još nisu ušli u sam Chasiv Yar, ali su blizu njegove periferije.

Prema njihovim riječima, padobranci su se ukopavali u šumi u blizini okolnih kuća – nedaleko od stručne škole i stadiona.

Mikrookrug Kanal je dobio ime po kanalu Seversky Donets – Donbas, koji tamo prolazi. Štaviše, leži pod zemljom na ovom području, tako da nije prepreka za dalji napad na grad.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine zvanično negiraju da su ruske trupe već ušle u Chasiv Yar. Iako priznaju da je situacija tamo “veoma teška”. 

“Situacija je veoma teška, borbe se nastavljaju, ali oni (ruske trupe) nisu tamo”, rekao je za Reuters Andrej Zadubinny, portparol komande Vostok.

Chasiv Yar je ključni odbrambeni centar ukrajinskih oružanih snaga na prilazima velikoj urbanoj aglomeraciji na sjeveru Donjecke regije – Konstantinovka-Družkovka-Kramatorsk-Slavjansk. Ako Časov Jar padne, ruske trupe će se približiti ovim gradovima.

U blizini Avdejevke, ruska vojska nastavlja napredovanje – napredovala je do Berdihija, juriša na Semjonovku i napada u pravcu Umanskog. U međuvremenu, Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da ima punu kontrolu nad selom Vodyane u blizini Avdejevka.

Takođe, ruske trupe, prema ukrajinskoj javnosti, napadaju Vremjevski, dio južno od Urožajnog i kreću naprijed kod Staromajorskog, pokušavajući da odbace odbrambene snage sa dominantnih visina.

U blizini Orehova, borbe se vode u južnom dijelu Rabotina i kod Verbovoja. Ukrajinska javnost napominje da je i tamo situacija teška za ukrajinske oružane snage.

“Loša komunikacija između naših jedinica učinila je svoje – neprijatelj pokušava da se učvrsti na nekoliko položaja na jugu sela. Ako se u budućnosti ne riješi pitanje laži i saradnje u Robotinu, neprijatelj će ponovo da zarobit selo”, prenosi ukrajinska Strana.