Skip to content

Podravka, Sloga, Komunalac su plaćali ljetovanje za hiljade svojih radnika s obiteljima

Mnoge su hrvatske kompanije iz Koprivnice i Podravine u bivšoj državi imale svoja odmarališta na moru. Danas ih se mnogi stariji radnici sjećaju s nostalgijom jer većina njih više si ne može priuštiti ljetovanje na moru. Niti na jedan dan, a kamoli duže, piše Danica.hr.

Najpoznatije odmaralište bilo je ono Podravkino u Pirovcu koje odavno nije Podravkino i odavno nije u funkciji. Podravka je imala i odmaralište na Čiovu, ali i ono je prodano prije 15-ak godina.

Zanimljivo je kako je kompanija 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća sufinancirala boravak svojih radnika u raznim hotelima na moru. Zaposlenici su tih godina masovno s obiteljima odlazili na more u besplatnom ili vrlo povoljnom aranžmanu.

Tjednik Glas Podravine bilježi kako je u ljeto 1980. godine u Pirovcu, Čiovu i drugim hotelima i odmaralištima na moru, planinskim predjelima i u toplicama, sve u režiji kompanije, po povoljnim uvjetima ljetovalo oko 4500 radnika Podravke i članova njihovih obitelji.

GLAS PODRAVINE 1980. ARHIVA

Ovakav pristup odmaranju radnog čovjeka kroz koji se sagledava i briga o njemu, rezultirao je iz godine u godinu. Primjerice, 1974. godine organizirani godišnji odmor iz Podravke koristila su 1063 radnika i članovi njihovih obitelji, dok se sljedećih godina taj broj udvostručio. 1979. je na odmoru izvan mjesta boravka bilo 4087 Podravkinih radnika i članova njihovih obitelji, a 1980. godine za ljetovanje se prijavilo oko 4500 radnika s obiteljima. Za sve njih osiguran je smještaj u vlastitom i zakupljenim objektima.

Valja pritom naglasiti kako je čak oko 700 radnika zbog socijalnog statusa imalo pravo na besplatno ljetovanje. Njima i njihovim obiteljima troškove ljetovanja u cijelosti je podmirila Podravka.

Osim Podravke, odmaralište je na Jadranu imala i koprivnička tvornica obuće Sloga, i to na Prviću. Nekadašnji koprivnički trgovački div Izvor pak imao je odmaralište u Biogradu na moru. Zanimljivo je kako su i te tvrtke subvencionirale boravak svojih radnika i u drugim hotelima i odmaralištima.

GLAS PODRAVINE 1980. ARHIVA

Jedini koji i dalje ima odmaralište na moru je koprivnička komunalna kompanija “Komunalac”. Njihovo odmaralište je u istarskom Vrsaru.