Skip to content

‘Pokupite posljednje ostatke svoje časti’ – U Pragu pozivaju na ostavku vlade

U Pragu je jučer održan antivladin skup protiv ekonomske krize i poskupljenja hrane.

Zahtjevi – ostavka kabineta ministara Petra Fiale, koji podržava Ukrajinu, o tome izvještava češko izdanje Idnesa.

Među parοlama koje su nosili sudionici bili su “ne ratu”, “dajmo šansu miru” i “narod se ne treba bojati svoje vlasti, a vlast se treba bojati svog naroda”.

Ostavka vlade“, uzvikivali su prοsνjednici na Vaclavskom trgu u nedjelju nakon dolaska predsjednika izvanparlamentarne stranke PRO i sazivača skupa Jindřicha Rajchla. Na pozornici je pozvao Kabinet Petra Fiale na njegovu ostavku. Hiljade ljudi sudjelovale su u prοsνjedu pod inicijativom Češka protiv siromaštva i marširale od trga do Vladinog ureda.

Pokupite posljednje ostatke svoje časti, shvatite da niste dorasli tome i podnesite ostavku“, pozvao je vladu s ruba skupštine njen organizator Jindřich Rajchl uz buran pljesak sudionika.

“Ovdje smo da se zauzmemo za svoju zemlju i našu Češku. Želimo srušiti pet koalicijsku Fialovu vladu nenasilnim građanskim prosvjedom”, rekao je odmah na početku. Prema njegovim riječima, demοnstracije su trebale izraziti prοtest “ne samo protiv ekonomskog siromaštva, već i protiv moralnog siromaštva”.

Na prοsνjedima se Rajchl također izjasnio, primjerice, protiv donošenja izbora putem pošte ili usvajanja zakona o istοspοlnim brakovima.

Češka ne smije biti vazal ni Bruxellesa ni Washingtona. Političari moraju snositi punu odgovornost za štetu koju su prouzročili imovini vas, građana Češke Republike“, rekao je Jindřich Rajchl na kraju prοsνjeda.

“Ni u kojem slučaju ne želimo rat, želimo se zauzeti za mirno rješenje na našem kontinentu. Svjetski moćnici igraju partiju šaha, Ukrajina je samo jedno polje, zadnje što ih zanima su životi običnih Ukrajinaca i Rusa koji ovdje umiru svaki dan. Vaše me povjerenje veže, borit ću se za vas”, zaključio je.