Skip to content

‘POLEMIKA OKO RUSKE OPERE JE BESMISLENA’, premijerka Italije i šefica EU komisije na svečanom otvaranju La Scale

Nova sezona legendarnog milanskog pozorišta La Scala otvorena je operom Musorgskog “Boris Godunov” – na ruskom jeziku.

 

Mnoštvo ljudi pratilo je prijenos na velikim uličnim ekranima, dok su ga europski gledatelji mogli vidjeti na glavnom talijanskom TV kanalu Rai-1.

Premijera Boris Godunov/ Foto: Italy24

Osim predsjednika Sergia Mattarelle, premijerke Georgie Meloni, senatorice Liliane Segre operu je uživo vidjela i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (svi su dali vrlo povoljne intervjue).

Ursula von der Leyen stigla je na premijeru u plavoj šljokičastoj haljini, s nizom bisera i pripadajućim naušnicama. Dočekali su je gradonačelnik Giuseppe Sala i guverner Attilio Fontana.

“Mi smo u demokraciji, tako da je to u redu. Drago mi je što sam ovdje”, rekla je senatorica Liliana Segre pri dolasku na premijeru.

Polemika oko ruske opere je besmislena, kazala je premijerka Meloni.

“Kao što znate, imam krajnje jasan stav po pitanju invazije na Ukrajinu – dodala je Meloni – ali mi nismo ljuti na ruski narod, na rusku povijest, na rusku kulturu, imamo politički izbor i dva sprata koji moraju biti odvojeni inače ćemo napraviti mnogo zabune.”

U naslovnoj ulozi nastupio je ruski slavni bas Ildar Abdrazakov. Nakon fantastične premijere, glasne u svakom smislu, pjevač je dao intervju za RIA Novosti.

‘Prije premijere činilo se da svi čekaju čudo, koje se, pokazalo se, i dogodilo. Ovako velikoj premijeri uvijek prethodi velika priprema. Osjećao sam se sretno jer mi se ostvario san – prvi put sam pjevao nastup na ruskom u Scali. U istoj operi u kojoj je veliki Fjodor Šaljapin stupio na ovu pozornicu prije više od stotinu godina da Talijanima prvi put predstavi remek-djelo Musorgskog. Sada, već u novom stoljeću, imao sam sreću izvesti ulogu Borisa Godunova i predstaviti je suvremenoj publici u Scali’, rekao je slavni pjevač.

‘Posebno je vrijedno što je većina umjetnika pjevala na svom materinjem ruskom jeziku. I izvodili su glazbu koja teče u nama, koju osjećamo, razumijemo. I možemo, kao nitko drugi, izraziti ono što je skladatelj unio u svoje djelo’, rekao je Ildar.

Pogledajte trenutke premijere, po završetku opere šefica EU komisije je uzvikivala ‘Bravo’:

https://youtu.be/r_eSwhCjdkY