Skip to content

Policija u SAD-u uhapsila najmanje 200 Židova koji su zahtijevali da se zaustavi bombardiranje Gaze

  • Stotine Židova u SAD-u uhapšeno nakon što su zahtijevali da se zaustavi izraelsko bombardiranje Gaze.

Hiljade prosvjednika iznudile su u petak navečer zatvaranje kolodvora Grand Central u New Yorku u velikom prosvjedu protiv izraelskog bombardiranja Gaze. Demonstracije, koje su većinom činili židovski Njujorčani, zauzele su glavnu dvoranu kultne postaje i blokirale njezin glavni hodnik.

Organizatori su mirno sjedenje nazvali “najvećim građanskim neposluhom koji je New York vidio u 20 godina”.

Njujorška policija priopćila je da je uhapšeno najmanje 200 ljudi, dok su organizatori procijenili brojku od više od 300, javlja Telegraph.

Telegraph

Fotografije s mjesta događaja pokazuju dugačke redove mladih ljudi koji stoje s lisicama na rukama i nose crne majice s bijelim natpisima “Ne u naše ime” i “Židovi kažu prekini vatru sada”.

Okupljanje je pozvala grupa Židovski glas za mir-New York City, koja je rekla da su hiljade njezinih članova prisustvovale prosvjedu, blokirajući glavno okupljalište glavnog gradskog željezničkog kolodvora.

Slike su prikazivale terminal prepun prosvjednika koji su držali transparente s natpisima “Palestinci bi trebali biti slobodni” i “Oplakujte mrtve, borite se kao pakao za žive”.

Rabini su pokrenuli događaj paljenjem šabatnih svijeća i recitiranjem židovske molitve za mrtve, poznate kao kadiš.

“Iako je Šabat obično dan odmora, ne možemo si priuštiti odmor dok se u naše ime odvija genocid”, rekao je rabin May Ye u izjavi koju su objavili organizatori.

“Životi Palestinaca i Izraelaca su isprepleteni, a sigurnost može doći samo iz pravde, jednakosti i slobode za sve”, rekao je rabin.