Skip to content

POLITIČARA U KIJEVU UBACILI U KAΝTU: On kaže da je ova akcija “naredba” iz Ureda ukrajinskog predsjednika

U utorak, 13. juna, aktivisti su napali političara i bivšeg zamjenika Vrhovne rade Ukrajine, Tarasa Černovola, u Kijevu.

Prema njihovim riječima, to su uradili jer je Čornovol navodno vrijeđao nevjestu preminulog borca Ukrajine Dmitrija Kocubajla, Alinu Mikhailovu.

Černovol je poliven urinom, zelenom bojom, a zatim bačen u kantu za smeće, piše Strana.

Sam Čornovol kaže da je ova akcija “naredba” iz Ureda ukrajinskog predsjednika za kritiku vlast.

Bivši zamjenik je komentirao incident i njegovu objavu o udovici Alini, u kojoj je pisao o “podoligarhijskim ološima”, a mnogi su mislili da se ta fraza odnosi na Mikhailovu.

“Napisao sam svoj post u vezi s činjenicom da je novinarka Yanina Sokolova pozvala Alinu Mikhailovu na Kanal 5, koji je trenutno ograničen u radu i posljednji je otok slobode, o kojoj nisam napisao ništa loše. Mikhailova je izjavila da sve Porošenkove pristaše treba objesiti na ograde.”

“Napisao sam par riječi o slobodi govora i da tu slobodu moramo čuvati jer oni na nacionalnom maratonu predstavljaju samo poziciju vlasti i oligarhijskog ološa. Ove riječi nisu imale veze sa Alinom Mikhailovom. A budući da se stalno dotičem Yermaka i Zelenskog, pojavila se želja za osvetom. A ova akcija je isključivo provladine prirode”, rekao je Černovol.