Skip to content

POLITIČARI U SRBIJI OD 2021. GODINE NA SKENERU: Drakonske kazne za sve koji su nezakonito stekli imovinu

Imovina političkih funkcionera, privrednika, ali i “običnih” građana biće na skeneru od marta sljedeće godine, prenosi Srbijadanas.com

Da neće biti zaštićenih poručio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji bi, kako je rekao, “voleo da bude ispitan među prvima”.

– Molim komisiju koja se time bavi, želim da budem u prvih 10 ljudi kojima će se ispitati imovina, ali onda da se ispita i svima drugima. Moja imovina se nije uvećala od 2012. ni za dinar. Ni moja, ni moje porodice. A voleo bih da vidite impovinu nekih pre ulaska u vlast 2003. i po izlasku iz vlasti 2013. Pa ćete da vidite da je uvećana za oko milijardu evra – rekao je Vučić.

Svako ko ne bude mogao da dokaže njeno porijeklo, odnosno da su nekretnine, novac i vozila koja poseduje stečeni na zakonit način, suočiće se sa drakonskim kaznama i ogromnim porezima.

Prema Zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu, koji je usvojen u februaru a na snagu stupio 11. marta, za “lov” na nelegalnu imovinu biće zadužen poseban sektor Poreske uprave, a u toj instituciji listu je rečeno da je taj tim već formiran.

Početkom septembra trebalo bi da budu usvojeni i svi podzakonski akti koji će detaljnije regulisati primjenu ovog zakona.

U Ministarstvu pravde rekli su da očekuju da će svi nadležni organi biti spremni za dosljednu primjenu ovog zakona, jer je to posebno važno pošto je Srbija taj zakon čekala više od dvije decenije.

Prema zakonu, na “udaru” će se naći oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 eura između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda.

Sidebar