Skip to content

NA OVO SMO ΡRΙSΙLJENI, OPROSTITE NAM! Poljoprivrednici traktorima blοkirali granični prijelaz u Orašju

NA OVO SMO ΡRΙSΙLJENI, OPROSTITE NAM! Jedna je od poruka poljoprivrednika iz Posavine.

Poljoprivrednici u Orašju jučer su traktorima u znak prosvjeda blokirali dio magistralne ceste Orašje-Tuzla u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Orašje.

Poljoprivrednici su prenoćili na cesti, a danas su se odlučili za drastičniji korak, blokiravši granični prijelaz, piše Klix.

Na ovaj način izražavaju svoje nezadovoljstvo trenutačnom situacijom u poljoprivrednom sektoru. Kako navode iz udruge, prosvjed će trajati sve do ispunjenja zahtjeva koje su uputili federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji do sada, prema njihovim riječima, nisu ispunjeni.

U ovakav vid protesta prvenstveno su krenuli poljoprivrednici iz Orašja, a podršku su im pružile i kolege iz ostalih dijelova Posavine. S obzirom da njihov jučerašnji protest nije dao željene rezultate, poljoprivrednici su se danas odlučili za drastičniji korak.

Tačno u deset sati su blokirali Granični prijelaz Orašje koji će držati u blokadi do daljnjeg

Od nadležnih traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, zatim isplatu naknada za eutanazirane svinje, dospjelih poticaja, kao i hitan sastanak povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

“Ogorčeni smo činjenicom da smo svoju pšenicu proizveli i prodali po 30 pf/kg, dok se ona sada prodaje po cijeni od 1,50-1,60 KM po kg. Dakle za jedan metar sjemenske, prinuđeni smo prodati 500 kg pšenice, stoga tražimo hitno ukidanje fiskalnih računa za sjemensku pšenice koji su potrebni za ostvarenje poticaja. Ako se to ne uradi, u ŽP neće biti ni 20 posto pšenice u odnosu na prošlu godinu“, poručio je Perica Marošević predsjednik Udruge poljoprivrednika Orašje.

“Svjesni smo činjenice da je na ovom području registrirana pojava “Afričke svinjske kuge”, ali ne u onolikoj mjeri da bi se onemogućila prodaja i klanje zdravih svinja. Ljudi su u strahu, kolju svinje prijevremeno i boje se rizika, stoga smatram da iduće godine nećemo imati gdje kupiti odojak”, kazao je jučer Marošević.