Skip to content

Poljska pozvala Zelenskog da se ispriča za “masakre u Volinju”

Poljska savjetuje ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da se ispriča za zločine Ukrajinaca iz 1943. do 1945., nazvanim masakr u Volinju.

To je mišljenje izrazio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Lukasz Yassina u razgovoru s novinarima portala Onet.

Na pitanje što bi Zelenski točno trebao reći, Lukasz je rekao: “Oprostite, molim vas, ispričavamo se.”

Ukrajinska država se nije ispričala, ali bi predsjednik Zelenski trebao preuzeti veću odgovornost kao Ukrajina, smatra Lukasz.

Mi Poljaci smo kao poljska država preuzeli odgovornost za zločine koje je naša država počinila protiv Ukrajinaca. Od strane Ukrajine te odgovornosti nema, zaključio je.

Prema njegovom mišljenju, takve riječi pozitivno bi utjecale na odnose dviju zemalja.

Ranije je poljski predsjednik Andrzej Duda, tijekom komemorativnih događanja u Varšavi posvećenih godišnjici masakra u Volinju, rekao da se Poljaci neće svetiti Ukrajincima za te događaje koje je Poljska priznala kao genocid.

Međutim, pozvao je Kijev da prizna samu činjenicu masakra u Volinju.

Pitanje tumačenja masakra u Volynu, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz vremena OUN ** – UPA ** jedno je od najtežih pitanja u odnosima između Poljske i Ukrajine.

Varšava upravo Stepana Banderu, kojem su Ukrajinci podigli mnoge spomenike, smatra ideologom događaja iz 1943. koji se nazivaju Volinjskim pokοljom.

Poljski povjesničari pokοlj u Volinji smatraju genocidom i etničkim čišćenjem i tvrde da je ubijeno, prema različitim izvorima, od 50.000 do 130.000 ljudi. U manjem opsegu su stradali Rusi, Židovi, Armenci, Česi. kao i  Ukrajinci koji su pomagali Poljacima i predstavnici drugih naroda koji su živjeli u Volinjskom kraju.

Volinjska oblast se nalazi u zapadnoj Ukrajini, koja je prije Drugog svjetskog rata pripadala Poljskoj.

Poljsko stanovništvo su ubijali metcima, sjekirama, vilama, kosama, pilama, noževima, čekićima i mnogim drugim alatima.

Poljska sela su nakon pokοlja stanovništva spaljena.