Skip to content

Poljska bijesna radi proslave rođendana ukrajinskog nacionalističkog vođe Stepana Bandere

Nakon što su dužnosnici i institucije u Ukrajini – uključujući nacionalni parlament – ​​obilježili godišnjicu rođenja nacionalističkog vođe Stepana Bandere, predstavnici poljske vlade kritizirali su komemoraciju čovjeku kojeg smatraju odgovornim za genοcid nad etničkim Poljacima i Židovima.

U nedjelju, na 114. obljetnicu rođenja Bandere, Vrhovno vijeće (parlament) Ukrajine objavilo je na Twitteru fotografiju vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske, generala Valerija Zalužnog, ispod portreta kontroverznog vođe UPA, te su citirali nekoliko citata iz knjiga koje je napisao Bandera.

Iako je objava kasnije izbrisana, izazvala je osude u Varšavi i od vladinih i od oporbenih ličnosti, piše NFP.

“Komemoracija Stepanu Banderi, odgovornom za masovno ubοjstvo poljskog stanovništva, na profilu [parlamenta] Ukrajine mora izazvati prigovore”, napisao je Radosław Fogiel, visoki lik iz vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak, šef poljske vlade Morawiecki upitan je o obilježavanju rođendana Stepana Bandere na profilima Vrhovne Rade Ukrajine na društvenim mrežama.

“Izuzetno smo kritični prema bilo kakvom veličanju Bandere. Nema tu nikakvih nijansi. Ako Verkhovna Rada Ukrajine sliči ovom liku koji je bio ideolog tih zlοčinačkih vremena – ratnih vremena, podsjetimo da se sve to dogodilo pod njemačkom okupacijom, ti strašni ukrajinski zlοčini, vrijedi podsjetiti na to općenito – ne može se složiti na svaku milost prema onima koji ne žele priznati da je taj strašni genοcid bio nešto nezamislivo i potpuno se okajati, potpuno priznati krivnju”, izjavio je poljski premijer.

Čelnik oporbe, Władysław Kosiniak-Kamysz, čelnik Poljske narodne stranke (PSL), također je tvitao: “Bandera je odgovoran za genοcid. Sjećanje na zlοčinca od strane ukrajinskog parlamenta neće izgraditi dobre poljsko-ukrajinske odnose…[koji] se mogu graditi samo na istini.”

Još jedan ukrajinski dužnosnik koji je jučer obilježio spomen na Banderu bio je Andriy Sadovyi, gradonačelnik Lavova.

Komemoracija Banderi u Lavovu

“Nova generacija, stasana na primjeru Stepana Bandere, krenula je u bitku s novom moskovskom hordom”, napisao je na Facebooku uz sliku spomenika ratnom vođi.  [Njegova] biografija je priča o neukrotivosti.”

Pitanje tumačenja masaκra u Volynu, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz vremena OUN ** – UPA ** jedno je od najtežih pitanja u odnosima između Poljske i Ukrajine.

Varšava upravo Banderu smatra ideologom događaja iz 1943. koji se nazivaju Volinjskim pokοljom – na današnji su dan ukrajinski nacionalisti istodobno napali oko 150 poljskih sela. Poljski povjesničari pokοlj u Volinji smatraju genocidom i etničkim čišćenjem i tvrde da je ubijeno, prema različitim izvorima, od 50.000 do 130.000 ljudi.

Današnji Lavov u Ukrajini je prije Drugog svjetskog rata bio poljski grad Lwów.

Poljsko stanovništvo je ubijano metcima, sjekirama, vilama, kosama, pilama, noževima, čekićima i mnogim drugim alatima. Poljska sela su nakon pokοlja stanovništva spaljena.

Posljednji val napada u Volinju dogodio se na današnji dan. 2. februara 1944. godine. Koristeći povlačenje njemačke vojske i približavanje Crvene armije, milicije UPA i OUN napadale su bespomoćno poljsko stanovništvo.