Skip to content

Poljska razočarana nacrtom desetog paketa sankcija Rusiji

Poljska je razočarana prvobitnim prijedlogom 10. paketa sankcija Rusiji.

“To je ispod naših očekivanja”, rekao je poljski veleposlanik pri Europskoj uniji Andrzej Sadoś novinaru RMF FM-a u Bruxellesu.

Preliminarni nacrt Europska komisija je predstavila tijekom vikenda zemljama EU-a. Danas će, prema saznanjima RMF FM-a, zemlje EU-a dobiti carinske šifre za svaku od roba koje će biti podvrgnute sankcijama, a u srijedu bi EK trebala predstaviti zakonski nacrt sankcija.

Poljska smatra da je projekt “ispod očekivanja” jer ne predviđa sankcije protiv Rosatoma, što je bio glavni postulat Ukrajine, a koju je podržavala Varšava.

Također nema zabrane uvoza ruskih dijamanata i isključenja Gazproma iz sustava smanjenja emisija uzvodnog toka, koji predviđa za trgovanje emisijskim certifikatima za proizvodnju ugljikovodika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je tjedna na summitu u Bruxellesu pozvao da se ruski nuklearni sektor i Rosatom uvrste na popis sankcija.

S druge strane, Europska Komisija je predložila sankcije protiv 4 ruske banke i zabranu uvoza ruske gume, što je tražila i Poljska. Paket također namjerava uključiti dodatne zabrane izvoza elektroničkih komponenti koje Rusija koristi za proizvodnju oružja.

Veleposlanik Poljske pri EU Andrzej Sados Foto: tvp.info

Nove zabrane trgovine trebale bi koštati Rusiju 10 milijardi eura , ali kako je RMF FM-u rekao jedan od diplomata, to je izračunato u cijenama iz 2021. godine, pa je jako precijenjeno.