Skip to content

Poljska: “Više ne prenosimo oružje Ukrajini, naoružavamo sami sebe”

“Poljska više ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe”, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki na TV kanalu Polsat.

Na pitanje hoće li Poljska i dalje vojno podržavati Ukrajinu, premijer je odgovorio da “više ne prebacujemo oružje, jer ćemo se sada naoružati najmodernijim oružjem”.

Dodao je da je u srijedu bio u tvornici oružja Łucznik u Radomu. – Tamo je i proizvodnja oružja u punom jeku. Slično, u Stalowa Wola, u mehaničkoj tvornici “Bumar Łabędy”, u Siemianowicama i mnogim drugim.

“Ovdje se uglavnom fokusiramo na modernizaciju i brzo naoružavanje poljske vojske kako bi postala jedna od najjačih vojski u Evropi. I to u vrlo kratkom roku” – objasnio je.

Ne može biti da ukrajinski oligarsi vladaju tržištem žitarica u Poljskoj

Rekao je da mu je žao što su ukrajinski oligarsi “progurali svoje žito na poljsko tržište” bez obzira na učinke koje su imali na poljske poljoprivrednike, što je, kako je rekao, snizilo cijene i navelo vladu da uvede cjenovna jamstva i na kraju zabrani uvoz ukrajinskog žita.

“Ne može biti da ukrajinski oligarsi vladaju tržištem žitarica u Poljskoj. Transport da, izvoz da, nestabilnost i destabilizacija poljskog tržišta – ne”, rekao je premijer.

“Neumjesne riječi Zelenskog” Premijer je također odgovorio na pitanje “kakav je trenutno odnos s Ukrajinom?”

“Opisao bih ih u najmanju ruku u teškom stanju nakon nedavnih izjava najviših zvaničnika i predsjednika Ukrajine. Definitivno se ne slažemo s takvim izjavama”, naglasio je šef poljske Vlade.

Zelenski je rekao u UN-u da je “uznemirujuće kako se neki naši prijatelji u Evropi solidariziraju u političkom teatru, radeći triler sa žitom. Može se činiti da oni igraju vlastitu ulogu, ali zapravo pomažu pripremiti pozornicu za moskovskog glumca”.

 “Podsjetit ću predsjednika Zelenskog da sam nekoliko desetaka sati nakon ruskog napada na Ukrajinu otišao u Berlin i tamo rekao njemačkoj vladi i društvu da pet hiljada kaciga mora biti neka šala – komentirao je Morawiecki.

” Takve riječi doživljavamo kao dvostruko nepravedne i oštro ih odbacujemo. Stoga je naš ministar vanjskih poslova došao pod tepih ukrajinskom veleposlaniku kako bi mu objasnio da će Poljska uvijek braniti svoje interese kada je u pitanju poljoprivreda (…). Jasno sam rekao Evropskoj komisiji, kao i ukrajinskoj vladi i predsjedniku: ili ćemo dobiti produženje embarga (na žito – ur.) ili ćemo ga sami uvesti”, zaključio je premijer.

“Riječi opreza prema Kijevu”

“U Kijev šaljemo riječi upozorenja da ne sviraju takve note, koje su zapravo ovdje u Poljskoj odmah pokupili tzv. Ruski trolovi . Svi provokatori su se zauzeli i sretni su što je posijano sjeme razdora između naših zemalja”, dodao je premijer.

Predsjednik Poljske usporedio Ukrajinu s utopljenikom

A poljski predsjednik Andrzej Duda ranije je usporedio Ukrajinu s utopljenikom, “koji vas može povući u dubinu”.

Pojasnio je da “svako ko je ikada sudjelovao u spašavanju utopljenika zna da je on nevjerovatno opasan, da vas može povući u dubinu”.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina poduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem tužbe svjetskom trgovinskom tijelu. Nije imenovao zemlje, iako je Kijev ranije rekao da se tužba odnosi na Poljsku, Slovačku i Mađarsku.

Također u utorak Ukrajina je rekla da će uvesti uzvratne mjere ograničenja uvoza određene robe iz Poljske i Mađarske ako ne ukinu svoje jednostrane zabrane. Poljski premijer Mateusz Morawiecki odgovorio je da bi Varšava mogla zabraniti uvoz više ukrajinskih prehrambenih proizvoda bude li Kijev zaoštrio spor.

Poljska je bila najznačajniji igrač u naoružavanju Ukrajine, ne samo svojom opskrbom vojnom opremom poput MiG-ova 29, već i dopuštanjem stranim partnerima da skladište i prenose oružje preko poljske granice u Ukrajinu. Dosad je Varšava Kijevu isporučila vojnu pomoć u vrijednosti većoj od tri milijarde američkih dolara.

Jučer je poljski predsjednik Andrzej Duda je poručio da bi se Ukrajina trebala sjetiti da dobiva pomoć od Poljske.

“Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu”, rekao je novinarima u New Yorku nakon obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.