Skip to content

Poljska Vlada preuzima imovinu Gazproma u Poljskoj

Poljske vlasti spremne su promijeniti ustav kako bi zaplijenile imovinu Gazproma.

Nad dionicama Europol Gaza, u vlasništvu Gazproma, uvedena je prisilna uprava, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo razvoja i tehnologije u Poljskoj. To se dogodilo na zahtjev Agencije za unutarnju sigurnost. Rješenje je odmah izvršno.

Prema Ministarstvu razvoja, “u tvrtki PAO Gazprom koja je uvrštena na popis sankcija, odlukom ministra razvoja i tehnologije Waldemara Bude osnovana je privremena prinudna uprava. Ona pokriva sve dionice PAO Gazproma u tvrtki Sustav Gazociągów Transzytowych Europol Gaz SA”, piše poljski TVN.

Ministar je dodao da je Poljska prva zemlja u Europi koja je uvela instituciju privremene prisilne uprave. Napomenuto je da će “time biti osigurana sigurnost kritične infrastrukture”.

“Činimo sve da se suprotstavimo učincima ruske agresije, ali i da eliminiramo ruski kapital i ruski utjecaj. Ustav nam ne dopušta izvlaštenje, zbog čega smo, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova i uprave, uveli tzv. privremeno upravljanje imovinom” – objasnio je šef Ministarstva regionalnog razvoja.

Poljska priprema odgovarajuće izmjene ustava, rekao je novinarima glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller.

“Za ovakvu odluku (oduzimanje – ur.) nužna je promjena ustava. Pojašnjavam da se radi o privremenoj upravi, a ne o nacionalizaciji dionica, jer bez promjene u ustavu ne postoji takva mogućnost da se ruska imovina oduzme i prebaci u aktivnosti za obnovu Ukrajine . To će biti moguće tek nakon promjene ustava”, rekao je Piotr.

Ovo nije prva takva odluka u Poljskoj. Ranije, početkom listopada, ministar razvoja i tehnologije odlučio je uvesti privremenu prisilnu upravu u ruskoj tvrtki Novatek Green Energy, koja se bavi opskrbom ukapljenim prirodnim plinom i propan-butanom, a od travnja je pod poljskim nacionalnim sankcijama.

Preko Yamal-Europe Poljska je iz Rusije dobivala oko 10 miliona kubičnih metara plina godišnje.

Europol Gaz vlasnik je poljskog dijela tranzitnog plinovodnog sustava Jamal-Europa. Među ostalim uključuje Plinovod dužine cca 684 km, kojim se može prenositi prirodni plin za potrebe inozemnih i domaćih kupaca. U njemu su udjele imali ruski Gazprom i poljski PGNiG, svaki po 48%. 4 posto pripada Gas Tradingu iz grupacije PKN Orlen.

Gazprom je 27. travnja obustavio izvoz plina poljskom PGNiG-u, kao i bugarskom Bulgargazu, zbog neplaćanja isporuka prema novoj shemi u rubljama.