Skip to content

PORODICA odbila 30 miliona eura da se iseli iz svoje kuće

Nekada je ovo bilo poljoprivredno zemljište prošarano kućicama od crvene cigle. Svaki dom je bio jedinstven, a sada je sve prenaseljeno.

Naime, porodica Zamit nastanjena u blizini Sydneya živi u ‘dvorcu’ na svom velikom imanju. Oko njih niču moderne zgrade u čiji se arhitektonski stil ovaj porodični dvorac ne uklapa. Susjedne kuće visoke gustoće izgrađene su sve do ograde imanja.

Imanje ima prostrani travnjak, veliki prilaz od 200 metara, kuću od cigle s trostrukom garažom i veliku šupu. Nalazi se otprilike 40 minuta od središnje poslovne četvrti Sydneya i nudi pogled na Plave planine.

Vremenom je oko njihove kuće izgrađeno moderno naselje, pa sada ova porodična kuća i imanje izgledaju kao Central park.

Ostale kuće oko njih, udaljene su jedna od druge doslovno ‘milimetrima’.

Lokalni agent za nekretnine istakao je da bi taj dio imanja na tržištu postigao visoku cijenu.

Porodica, međutim, ne želi da proda svoje imanje iako je država ponudila 50 miliona australijskih dolara, odnosno 30 miliona eura za njihov posjed.

Nekada je ovo bilo poljoprivredno zemljište prošarano kućicama i vikendicama od crvene cigle. Svaki dom je bio jedinstven, bilo je puno prostora, a sada je sve prenaseljeno, kazala je Dajan Zamit, koja se na imanje doselila prije 17 godina.

Komšije porodice Zamit pune su pohvala, jer su uspjeli da odole svim ponudama agenata za nekretnine i da ostanu na svom placu, usprkos velikim sumama novca koje su im ponuđene.

Iako bi većina ljudi bila oduševljena da im neko ponudi toliki novac za nekretnine koje posjeduju, porodica Zamit je odbila sve ponude.

‘Mnoge porodice u ovom području prodale su svoje kuće tokom prethodnih desetak godina. Na imanju ove porodice moglo bi da se izgradi 50 novih kuća, pa je potpuno jasno zbog čega su agencije za nekretnine veoma zainteresirane za ovo parče raja’, istakao je jedan od agenata nekretnina, prenosi RTS.


Agent za nekretnine je procijenio da bi se na tom zemljištu moglo smjestiti do 50 kuća, a svaki pregrađeni blok od 300 četvornih metara mogao bi postići milion dolara.