Skip to content

Posle 40 provedenih godina u Njemačkoj, vratila se u Hrvatsku i evo kako danas živi

Ivanka Kamenšek (65), Hrvatica koja je u Stuttgartu provela 43 godine, nedavno se vratila u Zagreb, jedna je od prvih generacija Hrvata čiji su životi satkani od uspomena u Njemačkoj, a za Fenix je ispričala zbog čega je otišla u Njemačku te kako danas živi.

– Život ide dalje i ja se moram priviknuti na Zagreb. Zagreb je lijep i pun života – kaže Ivanka

Foto: Printskrin Facebook/Ivanka Kamensek Ex Pavlinovic

– Moje je srce ostalo u Njemačkoj. Tužna sam. Nisam se pronašla u Zagrebu. Dok sam pospremala stan u kojem sam provela tolike godine života, plakala sam. Ostavljam cijeli jedan život. Nije mi lako, ali veliko hvala svim mojim folklorašima i njihovim roditeljima. Nadam se da će i dalje biti uspješni i kroz folklor njegovati svoju kulturu i tradiciju – rekla je nedavno Ivanka Kamenšek, dugogodišnja voditeljica folklorne grupe „Krešimir“.

Ivanka Kamenšek porijeklom je iz Donjih Andrijevaca u Slavoniji. U Njemačku je došla ranih 70-ih godina, a razlog odlasku iz zemlje bila je velika neimaština u kojoj joj je porodica živjela. Tokom Drugog svjetskog rata otac joj je učestvovao u odbrani tadašnje hrvatske države, preživio je Bleiburg i Križni put.

Iako je porodica bila sretna što se živ vratio kući, uslijedile su nove nedaće i teror komunističkih vlasti. Kako je bio politički neaktivan, nije bilo posla ni za njegovu porodicu, prenosi mojahrvatska.vecernji.hr.

Ivanka Kamenšek u mladim danima / Foto: Fenix (Privatni arhiv)

– Iako teška srca, jedini izlaz iz te situacije bio je odlazak u tuđinu, u Njemačku – kaže Ivanka kojoj je jednako teško pao i povratak u Hrvatsku.

– Bilo mi je teško sve napustiti. U Stuttgartu su mi sinovi i njihove familije, prijatelji i dragi ljudi koje volim i cijenim. Kada sam konačno donijela odluku i rekla odlazim, bili su tužni i iznenađeni – kazala je.

– Angažovat ću se gdje budem mogla, pomoći oko nošnji, ponešto sašiti. Pozvala me je Katarina Horvatović u KUD „Željezničar“ u Zagrebu. Ondje ću sve to moći raditi i na tome sam joj jako zahvalna – otkriva Ivanka

No, dodaje i da je svjesna da je vrijeme za novu stranicu u životu te da je Zagreb lijep i pun života.

Oproštaj od folkloraša u Stuttgartu / Foto: Fenix (I.K.)

– Nedostajat će mi sve one zabave, Slavonska i Hercegovačka večer, kao i druge, procesija za Tijelovo i sva druga dešavanja, ali bilo ih je dosta. Život ide dalje i ja se moram priviknuti na Zagreb. Zagreb je lijep i pun života. Sretna sam da tu imam šogoricu i šogora koji mi pomažu da se priviknem i da bolje upoznam grad. Sretna sam kad me posjete moji folkloraši i njihovi roditelji, a tih posjeta je već bilo – zaključuje Ivanka Kamenšek.

Sidebar