Skip to content

‘POSRAMLJENI’: Čelnici kineske zajednice govore o politici Velike Britanije

Svađa oko uvredljivih komentara britanskog političara potaknula je više članova kineske zajednice da progovore o štetnoj politici za koju vjeruju da vlada Ujedinjenog Kraljevstva provodi u odnosu na Kinu. Ovo se dogodilo nakon što je britanski političar rekao da bi “mali čovjek iz Kine” mogao slušati njegove razgovore.

Britanski političar Mark Spencer / Foto credit: Richard Townshend/WikiCommons

“U vrijeme kada su kinesko-britanski odnosi na niskim granama, vladini dužnosnici trebali bi usmjeravati svoje ljude pozitivno govoreći i čineći više stvari koje su korisne za kinesko-britansko prijateljstvo, umjesto da čine suprotno! Kinesko-britansko prijateljstvo i suradnja su dobitna situacija za obje strane,” rekao je za CGTN Li Hai, predsjednik Udruge UK Peking, koja organizira kulturna događanja kako bi povezala te dvije zemlje.

Njegova izjava je bila jedna od 80 društvenih grupa koje su stavile svoje ime u izjavu kojom traže ispriku od Marka Spencera, iz vladajuće Konzervativne stranke Ujedinjenog Kraljevstva, koji je u intervjuu za medije sugerirao – bez pokušaja ikakvog opravdanja – da bi “mali čovjek u Kini” mogao slušati njegove telefonske pozive.

Spencer, iz vladajuće Konzervativne stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu, suočava se s reakcijom zbog komentara koji je dao dok je branio bivšu britansku premijerku Liz Truss zbog hakiranja njezinog osobnog telefona od strane osumnjičenih stranih agenata.

“Svi razgovaramo osobnim telefonima, zar ne, znate?” rekao je Mark Spencer u intervjuu uživo na Sky Newsu krajem listopada. “Zovem ženu, ‘možda neki mali čovjek u Kini‘ sluša razgovore između mene i moje žene.”

Xiaojiu Zhu koja živi u Velikoj Britaniji i radi za odvjetnike Cruickshanksa i bila je toliko uvrijeđena Spencerovim primjedbama da je napisala otvoreno pismo u ime Međunarodnog kineskog saveza protiv rasizma tražeći ispriku.

Laburistička zastupnica Sarah Owen, prva žena zastupnica jugoistočno-azijskog/kineskog podrijetla, oštro je osudila uočeno rasnο νrijeđanje na Twitteru u to vrijeme, napisavši: “Mark Spencer još jednom pokazuje svoje neznanje, na mnogim razinama.”

Wang Haimao, predsjednik Englesko-kineske udruge za sportsku razmjenu, rekao je da je do sada šutio unatoč sve većem bijesu zbog britanskih kritika Kine zbog njezine politike u Xinjiangu, Hong Kongu i Tajvanu.

Kao britanski građanin, osjećam sram zbog britanskih dužnosnika; a kao Kinez iz inozemstva, osjećam da ne mogu više tolerirati. Zato kolektivno istupam kako bismo bojkotirali lažne izjave određenih viših britanskih dužnosnika, u nadi da ću razjasniti činjenice, i nadajući se da će se britanska vlada i viši dužnosnici pridržavati zakona, preispitati i priznati svoje pogreške, te poduzeti mjere za održavanje teško stečenih prijateljskih odnosa između Britanije i Kine,” rekao je Wang za CGTN.

Britanska vlada uvela je sankcije kineskim dužnosnicima koje optužuje za umiješanost u kršenja ljudskih prava etničkih Ujgura u regiji Xinjiang. Kina poriče konkretne tvrdnje, ali također inzistira na tome da njezine akcije u Xinjiangu, kao i u Hong Kongu i Tajvanu, predstavljaju unutarnju politiku i stoga se u njih ne smiju miješati strane zemlje.

Velika Britanija također je postavila ograničenja za neke kineske tvrtke, uključujući tehnološkog diva Huawei iz sigurnosnih razloga, te je kritizirala stajalište Pekinga o ratu u Ukrajini.

Kina kaže da bi poslovna pitanja trebala biti odvojena od politike i tvrdi da želi da obje strane dovedu do mirnog rješenja sukoba u Ukrajini.

Međunarodna kineska alijansa protiv rasizma, među ostalim borcima protiv rasizma, zatražila je javnu ispriku od višeg britanskog zastupnika zbog upotrebe izraza i također zbog nagovještavanja da bi potencijalni telefonski haker mogao biti Kinez.