Skip to content

Potpredsjednica EU parlamenta odbacuje optužbe za korupciju usred istrage u Kataru

Grčka zastupnica u Europskom parlamentu Eva Kaili kaže da je nevina i da “nema nikakve veze s podmićivanjem iz Katara”, rekao je u utorak lokalnoj TV odvjetnik koji ju zastupa u Grčkoj.

Kaili je u središtu spiralne istrage o korupciji i podmićivanju zemlje domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva Katara. Uhitila ju je belgijska policija u nizu racija u kojima je pronađeno 600.000 eura u privatnoj kući, “nekoliko stotina hiljada eura” u kovčegu ukradenom u hotelu u Bruxellesu i 150.000 eura u Kailinu stanu, piše POLITICO.

“Nemam uvid u to je li novac pronađen niti koliko je pronađeno”, rekao je Kailin odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos za lokalnu Otvorenu TV.

Imovinu Kailine obitelji u Grčkoj također je zamrznula grčka uprava za borbu protiv pranja novca, rečeno je u ponedjeljak. Kailin odvjetnik planira sutra uložiti žalbu na tu odluku.

Nekoliko loših jabuka ili cijela trula bačva?

Neki dužnosnici EU-a nepokolebljivi su da se istraga o kοrupciji u Kataru odnosi na ‘nekoliko pojedinaca’. Drugi kažu da trulež ide mnogo dublje.

Belgijska policija izvela još jednu seriju racija u uredima parlamenta baš u trenutku kada su se zastupnici okupljali u Strasbourgu, jednom od dva mjesta Europskog parlamenta, na svom prvom sastanku nakon što su u petak objavljene vijesti o uhićenjima.

Uz 19 pretraženih rezidencija i ureda — uz parlament — šest osoba uhićeno i pronađeni iznosi od najmanje oko milion eura, neki dužnosnici i aktivisti EU-a rekli su kako vjeruju da će još imena biti uvučeno u sve veću mrežu — i da je skandal s podmićivanjem u Kataru bila je simptomatična za mnogo dublji i rašireniji problem s korupcijom ne samo u Europskom parlamentu, već u svim institucijama EU, piše Politico.

Sudovi će utvrditi tko je kriv, ali ono što je sigurno je da nije samo Katar i da nisu samo imenovani pojedinci koji su uključeni” u operacije stranog utjecaja”, rekao je za POLITICO u Strasbourgu, Raphaël Glucksmann, francuski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata, koji vodi odbor protiv stranog uplitanja u parlamentu.