Skip to content

POTRES POGODIO TURSKU! Minaret sa džamije srušio se na ulicu

Tursku je u petak rano ujutro pogodio potres magnitude 4,9 zabilježen u okrugu Buca u Izmiru u 03:29. Utvrđeno je da je potres bio na dubini od 14,47 kilometara.

Zbog potresa je uništen minaret Selahattinoğlu džamije u okrugu Kubilay u okrugu Konak. Nakon potresa u pojedinim dijelovima grada došlo je do kratkotrajnog nestanka struje. Na nekim zgradama su uništeni dimnjaci. Potres se osjetio i u okolnim gradovima, piše Aydinlik.

Minaret porušene džamije / Foto: Aydinlik (sve slike)

Guverner Izmira Yavuz Selim Köşger rekao je u izjavi na svom profilu na društvenim mrežama: “Prije svega, brzo ozdravite. U potresu u središtu Buce, za koji se navodi da je bio jačine 4,9 stupnjeva, postoje ozljede pojedinaca zbog skoka s visine i oštećen je minaret džamije u Konaku.”

Ministar Soylu, koji je došao u regiju zbog uništenja minareta Selahattinoğlu džamije u Konaku, dao je izjavu: “3 naša državljanina su skočila. Jedan od njih je poνrijeđen. Jedan od njih je u teškom stanju. Trenutno se vrši intervencija. Ukupno 31 naš državljanin prijavio se u bοlnice zbog panike. Hvala Bogu nema žrtava, ali ima pukotina i oštećenja na oko 20 objekata. To ćemo utvrditi”, rekao je.

U izjavi na svom računu na društvenim mrežama, gradonačelnik gradske općine Izmir Tunç Soyer istaknuo je da su svi vatrogasci u patroli, “Uništen je minaret jedne od naših džamija u Konaku. Prema našim prvim nalazima, nema veće štete,” rekao je.