Skip to content

‘Povlačenje odluke ili smjena Schmidta’: Najavljen novi protest ispred OHR-a

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas će ponovo biti održani protesti zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornom danu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Proteste organizira neformalna grupa građana, a početak je planiran u 17 sati.

“Ko ne dođe a mogao je, nema opravdanja i nema pravo da se buni. Izađite u svojim gradovima na trgovima, pred Općine, ali izađite”, pozivaju organizatori.

U objavi na društvenim mrežama su  poručili – Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Imamo pravo i mehanizam za tvoju smjenu postoji. Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog Parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori na društvenim mrežama.

“Ukoliko naše uslove kao građana ne ispuniš, građana koji se bude protiv tvog nametanja rezervata i kojih je preko 50% u ovoj zemlji, ti nemaš šta da tražiš ovdje i zaboravi na enormnu platu koju primaš i na radno mjesto u kojem uživaš.”

‘OVO SU TEŠKI DANI I NETKO JE NAUMIO DA SAHRANI OVU ZEMLJU U MIRU I NJENIM NEPRIJATELJIMA I DUŠMANIMA DA URUČI NAJVEĆA PRAVA’, to se neće i ne smije desiti, napisali su organizatori.

Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup, prenosi Klix.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.