Skip to content

“PRΟPΑST POLJSKE POLJOPRIVREDE”: Poljski farmeri započeli prοteste. Tu je i lutka s licem predsjednice EU komisije

  • Poljoprivrednici iz cijele Poljske za petak su najavili prοtest koji bi trebao trajati 30 dana. Aktivnosti su planirane na više od 260 mjesta u Poljskoj, piše poljski TVN24.

Razlog prosvjeda je, između ostalog, nedavna odluka Evropske komisije o produženju bescarinske trgovine s Ukrajinom do 2025. Odluku o prosvjednoj akciji donijeli su, između ostalih, upravni odbor NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych.

Poljoprivrednici koji prosvjeduju također se protive uvođenju EU Green Deala i priljevu robe iz Ukrajine te ukazuju na pad isplativosti proizvodnje. Poljoprivrednici također prosvjeduju protiv nekih rješenja uključenih u Green Deal, uključujući: u Rumunjskoj, Francuskoj i Belgiji.

U poljskom gradu Bydgoszczu su farmeri napravili vješala. Lutke imaju lica Ursule von der Leyen, zamjenika poljskog ministra poljoprivrede Michala Kolodziejczaka i povjerenika EU za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog. Na lutki predsjednice EU komisije piše “PROPAST POLJSKE POLJOPRIVREDE”.

Zamjenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Michał Kołodziejczak, objavio je otvoreno pismo u vezi s prosvjedima poljoprivrednika, upućeno – kako čitamo – “Poljacima, poljoprivrednicima i građanima”.

“Poljoprivreda je strateška industrija – bez nje će prehrambena sigurnost Poljaka biti trajno ugrožena. Ne možemo dopustiti da se to dogodi u ovim teškim, opasnim vremenima”, napisao je zastupnik iz Građanske koalicije.

Prema mišljenju Kołodziejczaka, “Evropska komisija mora shvatiti da sve promjene moraju biti pravedne, a ideje za ekološku transformaciju ne mogu se vaditi iz tzv. šešira. Moraju biti prilagođene ljudskim dimenzijama i pripremljene u skladu s prirodom stvari. Ništa o nama bez nas!”

“Prosvjed, prijepor, žustra razmjena mišljenja su – pod uvjetom da nemaju za cilj uništenje ili uništenje političkog konkurenta – sol demokracije koja joj daje smisao, ozbiljnost i okus. Ako nema mogućnosti i prostora za razmjenu stajališta, to će nepobitno značiti da je demokracija umrla i da je samo prazan ritual“, napisao je Michał Kołodziejczak.

Zamjenik ministra poljoprivrede prisjetio se da je otkad je u političkom angažmanu, s poljoprivrednicima suorganizirao “mnoge blokade”.

“Danas, u vrijeme blokada, učimo još jednu lekciju iz demokracije, ostvarujući naša neotuđiva građanska prava. Kao strukovna skupina koja je vrlo važna za državu, imate svoje interese koje treba braniti”, uvjeravao je.

Evropski zeleni dogovor paket je političkih inicijativa čiji je cilj dovesti EU na put ekološke preobrazbe i konačnog postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

– Mi u Upravi ministarstva smatramo da poljoprivrednici prosvjeduju za opravdanu stvar, ne prosvjeduju samo u svoje ime, nego i u ime potrošača, jer žele osigurati hranu za društvo, stoga su njihovi postupci vrlo racionalni – rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Czesław Siekierski.