Skip to content

Predsjednica Slovačke usprotivila se novom paketu vojne pomoći Ukrajini: “Poštuje rezultate demokratskih izbora”

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova usprotivila se pružanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini u situaciji kada su na parlamentarnim izborima pobijedile stranke koje se protive podršci Kijevu, piše slovački portal Dennik N.

Prema publikaciji, slovačko Ministarstvo odbrane razmatralo je mogućnost pružanja Ukrajini još jednog paketa vojne pomoći koji se mogao predati za vrijeme vlade Ludovita Odora, ali se predsjednica Zuzana Caputova, politički odgovorna za kabinet, tome usprotivila.

U komentaru za Dennik N, govornik Chaputove Martin Strizhinets rekao je da predsjednica time “poštuje rezultate demokratskih izbora”, čiji je pobjednik Fico obećao glasačima “da Ukrajini neće dati niti jedan metak”.

“Zanemarivanje ovih stavova SMERA i nekih drugih stranaka bio bi nesretan presedan za budućnost.”

Podsjetimo, 2. oktobra na parlamentarnim izborima pobijedila je stranka bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, koji se protivi podršci Ukrajini.

Prethodno je Fico pozvao slovačku vladu da zaustavi isporuku oružja Kijevu i rekao da će Slovačka odbiti isporuku streljiva ako on postane premijer.

“Ako SMER uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu”, rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocijenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo, “ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu”.

Ova Ficova izjava je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju ‘topla osjećanja’ prema Moskvi, ocjenjuje BBC.

Predsjednica Slovačke zadužila je Roberta Fica za sastavljanje nove vlade. Za to mu je dano 14 dana. Ako to ne uspije, mandat će se prenijeti na druge stranke.