Skip to content

Predsjednik FIFA-e: Zapad je licemjeran

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino optužio je Zapad da je licemjeran pred žestokim kritikama Katara koji će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Na tiskovnoj konferenciji u medijskom centru u Dohi, glavnom gradu Katara, Infantino je ustvrdio da će Katar staviti svoj potpis pod najbolju organizaciju turnira u povijesti, prenosi Aydinlik.

Oštro odgovarajući na kritike da je zemlja domaćin ignorirala ljudska prava tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo, Infantino je rekao:

Ja sam Europljanin. Za ono što smo radili 3000 godina diljem svijeta, moramo se ispričati prije nego što moraliziramo. Ako je Europi doista stalo do sudbine ovih ljudi, može stvoriti legalne puteve za neke od tih radnika da dođu raditi u Europu. Oni im mogu dati malo budućnosti i nade.”

Infantino je također odgovorio na pitanje o zabrani prodaje alkοholnih pića na i oko stadiona.

Ako nam je to najveći problem sa Svjetskim prvenstvom, odmah ću dati ostavku i otići na plažu odmoriti se. Svaka odluka donesena na Svjetskom prvenstvu zajednička je odluka Katara i FIFA-e. U Kataru će biti mnogo navijačkih zona gdje ćete moći kupiti alkοhol i obožavatelji mogu konzumirati alkohol po danu.

“Ako ne možeš piti pivo tri sata, mislim da ćeš preživjeti.”

Infantino je naglasio da će za reforme i promjene trebati vremena.

Moramo ulagati u pomoć tim ljudima, njihovo obrazovanje i pružanje bolje budućnosti. Svi se moramo obrazovati. Ova jednostrana moralna lekcija je samo licemjerje. Pitam se zašto nitko nije vidio napredak koji je napravljen od 2016.”

“Radnici migranti koji su gradili stadione Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru često su radili duge sate u teškim uvjetima i navodni su bili su izloženi raznim zlοstavljanjima jer su njihovi poslodavci izbjegavali odgovornost, rekla je londonska skupina za ljudska prava Equidem u izvješću na 75 stranica objavljenom ovog mjeseca.

Infantino je branio imigrantsku politiku zemlje i pohvalio vladu za dovođenje migranata na posao.

Mi u Europi zatvaramo svoje granice i ne dopuštamo praktički nijednom radniku iz tih zemalja, koji zarađuju očito vrlo niske prihode, da legalno radi u našim zemljama”, rekao je Infantino.

“Kada bi Europa stvarno brinula o sudbini ovih ljudi, ovih mladih ljudi, onda bi i Europa mogla učiniti kao što je učinio Katar.”

“Ali dajte im malo posla. Dajte im malo budućnosti. Dajte im malo nade. Ali ovo davanje moralnih lekcija, jednostrano, to je samo licemjerje”, rekao je, između ostalog, Infantino.