Skip to content

Predsjednik Rusije to nije rekao! Zakharova optužila Bidena da je pogrešno citirao Putina

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA, opisala govor Joea Bidena u UN-u kao “nepristojan” i optužila američkog predsjednika da je pogrešno citirao svog ruskog kolegu Vladimira Putina. The Guardian prenosi riječi Zakharove citirane u RIA agenciji:

“Što se tiče govora predsjednika Sjedinjenih Država, smatram da je potpuno nepristojno kako je počelo. Nepristojno ne zato što nemaju što raditi ili nemaju pravo dirati druge zemlje. Činjenica je da je navodno počeo citirati predsjednika Rusije. Mi smo, kao i uvijek, počeli dva puta provjeravati Bidenove riječi. Biden je to sigurno rekao, ali predsjednik Rusije to nije rekao.”

Kako je naglasila Zakharova, američki predsjednik je “konsolidirao ono što se sada raspršuje u američkim medijima”.

Prethodne večeri Biden je, govoreći za govornicom Opće skupštine UN-a , rekao da je ruski predsjednik navodno otvoreno prijetio uporabom nuklearnog oružja, čime Moskva zanemaruje režim neproliferacije.

Evo kako je Joe Biden otvorio svoj govor u UN-u, rekavši:

“Recimo otvoreno. Stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda napala je svog susjeda, pokušavši izbrisati suverenu državu s karte. Rusija je besramno prekršila temeljna načela povelje Ujedinjenih naroda – ništa važnija od jasne zabrane zemljama da silom zauzmu teritorij svojih susjeda. Opet, baš danas, predsjednik Putin je iznio otvorene nuklearne prijetnje Europi i bezobzirno zanemario odgovornosti režima neširenja. Rusija je izbjegavala ideale neširenja oružja koje su prihvatile sve druge nacije na 10. revizijskoj konferenciji NPT-a. I opet, danas, kao što sam rekao, oni neodgovorno prijete nuklearnim oružjem.”

Evo odlomka iz govora Vladimira Putina:

Zapad je otišao predaleko u svojoj agresivnoj proturuskoj politici, upućujući beskrajne prijetnje našoj zemlji i narodu (…) Washington, London i Bruxelles otvoreno potiču Kijev da premjesti neprijateljstva na naš teritorij. Otvoreno kažu da Rusiju treba poraziti na bojnom polju na bilo koji način, a potom joj oduzeti politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi suverenitet i poharati je.”

“Pribjegli su čak i nuklearnoj ucjeni. Ne mislim samo na zapadom potaknuto granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, koje predstavlja opasnost od nuklearne katastrofe, nego i na izjave nekih visokih predstavnika vodećih zemalja NATO-a o mogućnosti i dopustivosti korištenje oružja za masovno uništenje protiv Rusije.

“PODSJETIO bih one koji daju takve izjave u vezi s Rusijom da i naša zemlja ima različite vrste naoružanja, a neka od njih su modernija od oružja koje imaju zemlje NATO-a. U slučaju prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti naše zemlje i za obranu Rusije i našeg naroda, svakako ćemo upotrijebiti sve sustave naoružanja koji su nam na raspolaganju. Ovo nije blef.”

“Građani Rusije mogu biti sigurni da će teritorijalnu cjelovitost naše domovine, našu neovisnost i slobodu braniti – ponavljam – svi sustavi koji su nam na raspolaganju. Oni koji nas nuklearno ucjenjuju trebaju znati da se ruža vjetrova može okrenuti protiv njih.”

“Naša je povijesna tradicija i sudbina našeg naroda da zaustavimo one koji su željni globalne dominacije i prijete cijepanjem i porobljavanjem naše Domovine. Budite uvjereni da ćemo to učiniti i ovaj put.”