Skip to content

Predstavnica EU parlamenta koja je uhapšena zbog korupcije vraća se na posao?

Predstavnica EU parlamenta Eva Kaili kaže da je pogrešno zatvorena nakon što je provela više od četiri mjeseca u zatvoru u sklopu tekuće istrage o korupciji u Europskom parlamentu, piše POLITICO.

Strpana sam u zatvor zbog nečega u što nisam bila uključena”, rekla je Kaili za francuski dnevnik Libération u svom prvom opsežnom intervjuu otkako je uhapšena u istrazi ‘Qatargate’ prošlog decembra.

Kaili je zatvorena u decembru 2022. u sklopu opsežne istrage korupcije koju su provele belgijske vlasti o tome jesu li strane zemlje, uključujući Katar i Maroko, nezakonito utjecale na rad Europskog parlamenta.

Njezino hapšenje uslijedilo je nakon što je belgijska policija pronašla 150.000 eura u gotovini iz njezina stana — u kojem je živjela s partnerom Giorgijem — i torbu punu novca koju je nosio njezin otac.

Prema nalogu za hapšenje izdanom 9. decembra, Kaili je pritvorena pod optužbom da je “primarni organizator ili suorganizator” javne korupcije i pranja novca u ovom slučaju.

Upitana u intervjuu o okolnostima hapšenja, Kaili je rekla da je otkrila postojanje tog novca – skrivenog u dva sefa u svom stanu – tek na dan kada je privedena.

Kaili je također branila svog partnera, Giorgija, za kojeg je rekla da je bio “pod Panzerijevim utjecajem”, i ponovila prethodne pritužbe svojih odvjetnika da je tada bila zatočena u nehumanim uvjetima.

Kaili je oduzeta pozicija jedne od potpredsjednica Europskog parlamenta zbog njene uloge u slučaju, ali je i dalje zastupnica u Europskom parlamentu.

Kaili je 25. maja oslobođena kućnog pritvora. Nekoliko dana nakon što su belgijski tužitelji objavili da ona više nije u kućnom pritvoru i da joj je uklonjena elektronička oznaka, Kailiin pravni tim nastoji ukloniti ograničenja slobodnog kretanja izvan Belgije kako bi mogla prisustvovati plenarnim sjednicama Europskog parlamenta.

Prema riječima njezinih odvjetnika, ona se planira vratiti na posao i želi prisustvovati sljedećoj plenarnoj sjednici Parlamenta u Strasbourgu sredinom juna.

Kailina profesionalna e-mail adresa je ponovo u funkciji, a ona se vratila na društvene mreže ove sedmice – do sada je retvitirala nekoliko priča vezanih za njen slučaj koje postavljaju pitanja o tome kako su se belgijske vlasti odnosile prema njoj.