Skip to content

Predstavnik Izraela u UN-u pokrenuo tiradu protiv UN-ovih radnika: “Mnogi zaposleni u Gazi i sami su članovi Hamasa”

Vijeće sigurnosti UN-a ponovo se sastalo u petak kako bi razgovaralo o tekućoj izraelsko-palestinskoj krizi dok se pregovori nastavljaju iza kulisa unutar tijela od 15 članica kako bi se postigao neki konsenzus o ratu koji bjesni u Gazi.

Trenutno je UNRWA najveća agencija UN-a koja djeluje u pojasu Gaze. Više od 100 kolega UNRWA ubijeno je u Gazi od početka rata. Oni su među više od 10.000 ljudi ubijenih u Gazi, mnogi koji su ubijeni i bombardovani u svojim domovima. Hiljade se vode kao nestale i mogu biti mrtvi ili zarobljeni ispod ruševina.

Ipak, ambasador Izraela Gilad Erdan u svom obraćanju na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji na Bliskom istoku, je rekao da Izrael čini sve “više i više da ublaži civilne žrtve”.

“Za Izraelce je život svetinja, ali za Hamas je smrt”, rekao je izraelski ambasador.

Erdan je napao visoke zvaničnike UN-a da “ne odražavaju istinu” o situaciji na terenu, te da je UN “potpuno izgubio moralni kompas”.

“Nažalost, oni prenose neistine koje su potpuno odvojene od stvarnosti”, tvrdi on. “Brifing Svjetske zdravstvene organizacije zasnovan je na informacijama Hamasa, a ne vlastitih zaposlenika UN-a”, rekao je, dodajući da sistem UN-a sada “omogućava terorizam” u vezi s ratom u Gazi.

“Hamas kontroliše svaki aspekt u Gazi. Svaki broj iz takozvanog ministarstva zdravlja je Hamas. Mnogi zaposleni u Gazi i sami su članovi Hamasa. Došlo je vrijeme za raspad “činjenica” koje su dostavile UN. Ovo vijeće je trošilo laži od strane iste terorističke organizacije. Mnogi vozači hitne pomoći su teroristi Hamasa, lokalni suradnici međunarodnih medicinara su članovi Hamasa. Vidjeli smo ove sedmice da je “nevini” foto novinar za Reuters i New York Times, ne samo dokumentirao užase Hamasa, već je otišao u Izrael da ih snimi sa samim teroristima”, rekao je, između ostalog ambasador Izraela.

Na vijeću sigurnosti UN-a Ambasadori su čuli i gorljivo svjedočenje šefa zdravstvene agencije UN-a koji je rekao da je cijeli zdravstveni sistem enklave sada “na koljenima”.

“U Gazi, nigdje i niko nije siguran”, rekao je generalni direktor SZO.

Ambasador Kine Zhang Jun, čija zemlja predsjedava Vijećem u novembru, rekao je, u svom nacionalnom svojstvu, da se situacija pogoršala nakon humanitarne krize.

“Suočen sa svim ovim, svijet mora progovoriti zajedno“, rekao je. “Dosta je dosta”, rekao je  Zhang Jun.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzia rekao je da “šokantni” brifinzi humanitaraca i trenutna situacija opisuju “katastrofu”, sa masovnim uništavanjem civilnih ciljeva.

“U svim ratovima postoje zakoni”, rekao je on, misleći na nedavni izvještaj o napadima na bolnice i džamije u južnoj Gazi.

“Sigurne zone danas jednostavno ne postoje u pojasu Gaze.”

Gospodin Nebenzia je rekao da nasilje na Zapadnoj obali također zaslužuje pomno ispitivanje Vijeća usred izvještaja o kolektivnom kažnjavanju i proizvoljnim hapšenjima i prijavljenih 148 palestinskih smrtnih slučajeva u toj okupiranoj teritoriji.