Skip to content

Prekrasno gore. I Bradley i tenkovi Leopard… očekivano, kaže Putin

“Prekrasno gore, kao što smo i očekivali. I Bradley i Leopard, da. Municija unutar tenkova također, sve se raspršuje u različitim smjerovima”, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s vojnim dopisnicima.

Istodobno, Putin je primijetio da ruske snage uništavaju ne samo opremu iz zemalja NATO-a, već i onu koja je proizvedena još u SSSR-u.

“Rekao sam – 25-30 posto isporučene opreme je uništeno”, precizirao je.

Velika protuofanziva Kijeva se nastavlja se, ali bezuspješno, tvrdi Putin.

“Neprijatelj nije bio uspješan ni na jednom sektoru. Imaju velike gubitke. Oružane snage Ukrajine gube 10 puta više od ruskih snaga, a “struktura gubitaka je nepovoljna”, rekao je Putin.

Moguće stvaranje sanitarne zone

“Ako se dolasci na područje Ruske Federacije nastave, Moskva će morati razmotriti stvaranje sanitarne zone u Ukrajini kako ne bi mogli doći do nas.”

Putin je istaknuo sve veću uključenost Sjedinjenih Država u ukrajinski sukob

“Sjedinjene Države su sve više i više, gotovo izravno uvučene u ovaj sukob i izazivaju ozbiljnu međunarodnu sigurnosnu krizu, jer prilagođavanje dronova koji napadaju naš ratni brod su ozbiljne stvari. I oni moraju znati o čemu govorimo. Mi to znamo”, rekao je na sastanku.

“Još uvijek razmišljamo o tome što ćemo s tim ubuduće, ali općenito – stvar je takva”, dodao je.

Putin je odgovorio na pitanje o planovima Zapada da prebaci granate osiromašenim uranom u Kijev

“Nema potrebe za prijetnjom. Imamo puno takve municije s osiromašenim uranom. Imamo je na zalihama, jednostavno je ne koristimo i zadržavamo pravo da je upotrijebimo kao odgovor ako Ukrajina počne koristiti takve projektile, rekao je.

Ranije je Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike, izvijestio da će Bijela kuća, nakon Velike Britanije, odobriti isporuku tenkovskih granata s osiromašenim uranom Ukrajini.

Putin je također rekao da Rusija razmišlja o povlačenju iz ugovora o žitu

“Rusija je sklopila ugovor o žitu ne u interesu Ukrajine, već da pomogne najsiromašnijim zemljama Afrike, a pogotovo jer taj koridor Kijev koristi za napade dronovima”, kazao je, između ostalog.