Skip to content

Premijer Poljske: “Izjava Von der Leyen je skandalozna. Je li to Europa kakvu želimo?”

“Izjava Von der Leyen bila je skandalozna”, rekao je poljski premijer u subotu u poljskom gradu Świdniku, izvijestila je državna novinska agencija PAP .

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upitan je o nedavnoj izjavi predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen u vezi s izborima u Italiji da komisija ima “alate” kao u slučaju Mađarske i Poljske, ako u Italiji stvari “krenu u lošem smjeru”.

“Izjava gospođe Von der Leyen bila je skandalozna. Rekla je da Bruxelles ima alate za discipliniranje Italije ako stvori Vladu koja ne bi bila naklonjena Bruxellesu”, rekao je premijer Morawiecki.

Imam apel ne samo našim sunarodnjacima, već i građanima zemalja Europske unije. Draga državo, je li to Europa kakvu želimo? Je li to demokracija ili vladavina prava? Da eurokrati u Bruxellesu diktiraju što bi Vlada trebala biti? Tko bira Vlade? Europske nacije ili Bruxelles i Berlin trebaju odlučivati i diktirati kakva bi Vlada trebala biti? Ovo nije vladavina prava, to je diktat i nedostatak vladavine prava” – rekao je premijer.

Dodao je da su “prave vrijednosti demokracija, suverenitet, vladavina naroda, a ne briselski birokrati koji će diktirati, ucjenjivati, plašiti i vršiti pritisak na druge. “Ako se naši politički konkurenti ne očituju o tome, bit će to najbolje svjedočanstvo Europe kakvu žele”, istaknuo je.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki / Stara slika

Na konferenciji na Sveučilištu Princeton u četvrtak, von der Leyen su upitali o kandidatima na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Italiji. “Ako stvari krenu u lošem smjeru imamo alate”, kazala je, ali je u svom odgovoru uključila Poljsku i Mađarsku. Jasno upućujući na sposobnost Komisije da smanji sredstva dodijeljena vladama EU-a kada se smatra da kršiti vladavinu prava.

Ursula Von der Leyen

Komisija je Poljskoj nametnula niz “prekretnica” za vladavinu prava, uključujući reformu kontroverznog sudskog stegovnog režima, kako bi Varšava imala pristup novcu iz fonda EU-a za oporavak od korοnaνirusa.

Što se tiče Mađarske, Komisija je 18. rujna predložila smanjenje 7,5 milijardi eura sredstava EU-a dodijeljenih Budimpešti radi zabrinutosti zbog vladavine prava.