Skip to content

Preminula žena koja je imala presađen svinjski bubreg i mehaničku srčanu pumpu

Lisa Pisano, prva osoba koja je primila mehaničku srčanu pumpu, kao i svinjski bubreg modificiran genima, preminula je u nedjelju, prema NYU Langone Health, gdje je imala operaciju, javlja CNN.

Lisi je organ presađen 12. aprila, no on je otkazao zbog ograničenog protoka krvi te je uklonjen 29. maja.

Njezin slučaj bio je prva prijavljena transplantacija organa kod osobe s mehaničkom srčanom pumpom, druga poznata transplantacija svinjskog bubrega modificiranog genima u živog primatelja i prva transplantacija zajedno s timusnom žlijezdom životinje.

Ranije je tokom konferencije za novinare nakon zahvata rekla da čak i ako transplantacija organa nije uspjela za nju, možda će za sljedeću osobu.

“Barem će netko imati koristi od toga”, rekla je.

“Lisin doprinos medicini, kirurgiji i ksenotransplantaciji ne može se procijeniti. … Lisa nam je pomogla približiti se ostvarenju budućnosti u kojoj netko ne mora umrijeti da bi druga osoba živjela”, rečeno je iz NYU.

Prije ksenotransplantacije, Lisa je “probala sve ostalo” i uz operaciju se nadala da će provoditi vrijeme sa svojim unucima i igrati se s njima.

Svinjski bubreg koji je dobila bio je genetski promijenjen kako bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Svinjska timusna žlijezda, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod poklopca svinjskog bubrega kako bi dodatno pomogla Pisanovom tijelu da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da “više ne pridonosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije”, rečeno je tada.

Svakih osam minuta još jedna osoba doda se na listu čekanja za transplantaciju, a 17 osoba sa te liste svaki dan umre čekajući organ, prema Mreži za nabavu i transplantaciju organa.

Ksenotransplantacija, koja uključuje korištenje organa drugih vrsta, potencijalno je rješenje za nedostatak dostupnih organa donora, kažu stručnjaci.