Skip to content

Preminuo čovjek koji je imao 38 žena i 89 djece

U indijskoj državi Mizoram preminuo je 76-godišnjak za koga se vjeruje da je glava najbrojnije porodice na svijetu.

Ziona Čana bio je vođa društva koje je praktikovalo poligamiju, a preminuo je u nedjelju, i iza sebe ostavio 38 žena, 89 djece i 36 unuka, piše BBC.

Vijest je potvrdio glavni ministar države Mizorama, Zoramtanga, koji je na Tviteru izrazio saučešće članovima porodice. Čana je navodno patio od dijabetesa i povišenoga krvnog pritiska.

Ljekari su za novinsku agenciju PTI rekli da se njegovo stanje pogoršalo dok je bio u svom domu, u selu Baktavng Tlangnuam.

BBC piše da je teško pouzdano reći da li je Čana zaista bio glava najveće svjetske porodice s obzirom na to da u svijetu postoje i drugi koji polažu pravo na tu titulu.

Takođe, teško je precizno procijeniti brojnost članova porodica. U jednom izvještaju piše da ima 39 supruga, 94 djeteta, 33 unuka i jednog praunuka, što je ukupno 181 član.

Ipak, bez obzira na to radi li se radi o svjetskom rekordu, Čana i njegova porodica postali su svojevrsna lokalna senzacija koja je privlačila turiste u selo na sjeveroistoku Indije.

Čuar tan run (Kuća nove generacije)

Brojna porodica živi zajedno u četvorospratnici pod nazivom Čuar tan run (Kuća nove generacije) sa stotinu soba.

Lokalni mediji pišu da Čanine supruge dijele sobe blizu njegove privatne spavaće sobe.

Ljetnjikovac je glavna turistička atrakcija u državi, a u obilazak dolaze ljudi iz cijelog svijeta.

Rojters piše da je Čana rođen 1945. i da je svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao kada je imao 17 godina. Porodica pripada hrišćanskoj udruzi – Čana pal – koja ima oko 2000 sljedbenika.

Društvo koja dopušta poligamiju muškaraca osnovao je 1942. godine Čanin djed.

Sidebar