Skip to content

Preminuo Nijemac koji je 46 godina živio na račun države: Svako ko radi je glup

• Arno Dübel, rođen 13. januara 1956. u Bornumu, postao je poznat po rekordnim godinama neradničkog života i time je postao jedan od građana koji je najduže živio na državnom trošku.

Nakon što je 1976. napustio slikarsko naukovanje, njegovo nedovršeno školovanje i navodna infekcija tuberkulozom su se smatrali da je bilo teško pronaći posao za njega i živio je od socijalne pomoći i naknade za nezaposlene II.

Ovaj vječiti korisnik naknade za nezaposlene proslavio se izjavama poput “Svako ko radi je glup” ili “Ne želim nekome oduzeti posao”.

Navukao je bijes ostalih građana na sebe pojavljivanjem u popularnim talk showovima u kojima je objašnjavao kako odbija svaki ponuđeni posao i radije živi od države.

Često se hvalio kako nije radio decenijama i bio je vrlo ponosan na tu činjenicu.

Svoju lijenost je pokušao i unovčiti pojavljujući se u raznim emisijama, a snimio je i nekoliko pjesama.

Radio sam kao soboslikar dvije godine, no dao sam otkaz. Jednostavno nisam imao više motivacije, kazao je jednom prilikom Dübel.

Arno Dübel

Prema Hamburger Morgenpostu, Dübel je prije dva tjedna primljen u Sveučilišnu bolnicu Hamburg-Eppendorf (UKE) i tamo je preminuo samo nekoliko dana kasnije. Prethodno je bio smješten u staračkom domu.