Skip to content

PRIČA IZ NJEMAČKE: Dobar si za njih dok radiš i plaćaš račune, kad tražiš prava, onda je problem

Tihomir Turudić iz Münchena je već nekoliko godina radno nesposoban, mjesecima nije imao nikakvih primanja, tražio je odštetu od kompanije u kojoj je doživio nesreću na radu i ne uspijeva.

Tihomir je doživio dvije nesreće na poslu i jednu u prometu. Zbog toga je radno nesposoban, no socijalnu pomoć u Njemačkoj ipak ne može ostvariti. Zašto? Turudić kaže, prema njemačkom zakonu ne ispunjava uvjete Europske unije jer nema punih pet godina stanovanja u Njemačkoj.

Nedostaje mu četiri mjeseca.

– Sad živim u Münchenu i već tri godine pokušavam dokazati da sam bolestan, da su me takvog učinili u tvrtki u kojoj sam imao nesreću na poslu i koja me pokušala izigrati kad sam se ozlijedio, te u bolnici u Dortmundu u kojoj su me operirali jer su kod nekih operacija pogriješili, i za to nitko ne snosi odgovornost- Već dva mjeseca nemam nikakva primanja, dva mjeseca nisam platio najam stana i ne znam kako ću dalje – tvrdi Turudić koji je podrijetlom iz Čitluka u BiH iz kojeg se najprije preselio u Makarsku, a potom i u Njemačku.

Unatoč dijagnozama nema pravo na pomoć

Turudić je po struci pomorac. U Dattel, grad u blizini Dortmunda je dolazio od 2009. godine na sezonski rad. Godine 2016., primljen je na stalan ugovor u tvrtki koja se bavi izradom betonskih ploča pa se preselio u Datteln. Turudićevi prοblemi počeli su kad je doživio prvu nesreću na radu 2016. godine. U istoj tvrtki uslijedila je još jedna nesreća 2017.

U toj nesreći je pao je ljestava s visine od 2,5 metra, oštetio kralježnicu, pojavila mu se bol u desnoj preponi, i bol u vratu s desne strane. Nakon toga je četiri puta operirao trbuh, prvi put radi akutna upala crvuljka, potom radi upale potrbušnice do koje najčešće dolazi uslijed bakterijske ili gljivične infekcije i zbog upalne bolesti crijeva. Tijekom operacije je navodno došlo do oštećenja perifernih živaca.

Turudić kaže kako su mu liječnici kasnije pronašli i trombozu i hematom u području noge, što stoji i u medicinskim nalazima. Godine 2018. ustanovljen mu je tumor u natkoljenici. Nakon pada mu je operirana i desna natkoljenica, te ustanovljena hipestezija, odnosno gubitak osjetljivosti. Prema medicinskim nalazima zbog svega toga ima i psihičke tegobe.

Od dobrog posla do invalida

Nakon što su ga otpustili iz bolnice u Dortmundu, Sabina Pejić Mayer, koju je upoznao u Dortmundu i cijelo vrijeme mu pomaže, odvezla ga je u München smatrajući kako će tamo dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.

– Od Dortmunda do Münchena sam se vozio sedam sati u automobilu, iz rane na trbuhu mi je curila krv i nekakva tekućina. Kad sam došao u bolnicu upitali su me zašto su me otpustiti iz bolnice u Dortmundu s ovakvom ranom i sanirali su ranu na trbuhu. U bolnici u Münchenu sam bio dvadesetak dana. Nakon bolnice sam otišao radiologu gdje ustanovljen tumor u natkoljenici. Poslali su me natrag u bolnicu, otišao sam u drugu bolnicu i 14. 5 su pokušali izvaditi tumor, ali bez uspjeha. Pola godine nakon toga ustanovili su mi dva tumora u glavi, ali nisu me još operirali – govori Tihomir.

Tihomir je odlučio tražiti odštetu od tvrtke u kojoj je radio i radeći doživio nesreću, no prema njegovim riječima, u tvrtki su tvrdili da su sve te njegove tegobe počele puno ranije od pada, odnosno 2009.godine kada je prvi put stigao u Njemačku.

I tu nije stalo. Tihomir je u Castrop-Rauxel kod Dortmunda 2019. godine doživio težu prometnu nezgodu, a nakon toga niti jedan odvjetnik, kaže, ne želi preuzeti njegov slučaj u traženju odštete, ili za preuzimanje slučaja traže i do 20 tisuća eura.

– Žena koja je vozila auto kojim se zabila u moj automobil je bila pod utjecajem alkοhola. Nakon te nesreće, niti jedan odvjetnik ne želi uzeti moj slučaj vezan uz odštetu. Sve preglede sam napravio i u BiH i u Hrvatskoj, a kasnije je to i u Njemačkoj priznato. U BiH I Hrvatskoj je ustanovljeno puno više dijagnoza nego su otkrili njemački liječnici – govori Tihomir.

Tihomir je razočaran. Osjeća se strancem u Njemačkoj više nego prvog dana kad je došao.

Za njemačku državu si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš svoja prava, onda si u problemima. Pogotovo ako si stranac – zaključio je Tihomir Turudić.

Izvor: Fenix-magazine