Skip to content

Priča o majci koja je odlučila biti “najružnija žena na svijetu” kako bi spasila svoju djecu

Mary Ann Bevan trpjela je surovu stvarnost društvene osude. Bila je majka koja je podnijela nezamislivu žrtvu za svoju djecu. Njezina tragična priča svjedočanstvo je koliko će sve majka ići za svoju djecu. U ovom članku pročitajte o nesebičnom činu ljubavi koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji.

May Ann Bevan kao djevojka. Foto: WIKIMEDIA

Njezin rani život i kratkotrajna sreća

Mary Ann, rođena 1874., odrasla je u istočnom Londonu sa svojom obitelji i 7 braće i sestara. Nakon završenog studija medicine postala je medicinska sestra. Kasnije se udala za Thomasa Bevana, a par je uživao u sretnom zajedničkom životu.

May Ann Bevan u braku

Kako se bolest uvukla

Nekoliko godina nakon vjenčanja, Mary je počela doživljavati abnormalan rast, deformacije lica i migrene. Ovi simptomi ukazuju na akromegaliju, poremećaj uzrokovan viškom hormona rasta. Međutim, u to je vrijeme bilo malo svijesti o stanju.

Mary Ann Bevan nakon oboljenja. Foto: WIKIMEDIA

Zbog toga se njezin izgled drastično promijenio tijekom 5 godina. Unatoč tome, njezin suprug je pružao podršku sve do svoje iznenadne smrti od moždanog udara 1914. godine, ostavljajući Bevan i njihovo 4 djece.

Njena žrtva za svoju djecu

Mary Ann Bevan sa svojom djecom

Kako je bolest napredovala, njezin vid se počeo mutiti, a stvari su joj postajale teže jer je izgubila i posao. Zbog svog izgleda postalo joj je gotovo nemoguće pronaći pravi posao, a zarada je postala velika borba.

Mary Ann Bevan nakon oboljenja. Foto: WIKIMEDIA

Kad ništa nije išlo, odlučila se pridružiti natjecanju “Najružnija žena” u nadi da će zaraditi na svom sve lošijem izgledu. Pobijedivši 250 natjecatelja, na kraju je osvojila naslov i novčanu nagradu.

Njezina borba se isplatila

Godine 1920. angažirao ju je slavni showman tog vremena, Samuel W. Gumpertz, da bude dio njegove popratne emisije. Sve do svoje smrti 1933. godine, pojavljivala se u cirkusima, uključujući Dreamland Circus, kako bi svoju djecu nahranila i platila njihovo školovanje.

S cirkusom je gostovala širom svijeta i jednom u Evropi.

Pronašla je solidarnost i jedinstvenu srodnost u tome što je okružena ljudima jedinstvenih karakteristika.

‘Prikazi’ iz Dreamland Coney Islanda tog vremena uključivali su bradatu ženu, sijamske blizance, divovske muškarce, male ljude, koje je društvo tada sve označilo kao ‘čudake’. S cirkusom je gostovala diljem svijeta i jednom u Evropi.

Koliko god priča Mary Ann bila tragična, ona je pravi primjer onoga što će majka učiniti za svoju djecu. Iako je imala titulu “ružne”, ostala je zapamćena kao jedna od najljepših mama u istoriji, piše Bright Side.

Početkom 2006., 70 godina nakon Marijine smrti, njezin se lik pojavio na seriji razglednica u produkciji Hallmark Cardsa, koji satirično ilustriraju spojeve na slijepo.

Tek nakon što je nizozemska liječnica koja je radila s pacijentima s akromegalijom pozvala zajednicu da je prestane ismijavati, Hallmark je odlučio da je to neprikladno i prekinuo distribuciju kartica.

Komentirajući Hallmarkovu prodaju čestitke koja “još uvijek ismijava” Mary Ann Bevan, Robert Knutzen, glavni izvršni direktor udruge Pituitary Network, međunarodne grupe za podršku osobama s akromegalijom, rekao je:

“Zarađivati ​​novac od bijede i nesreće drugih je sramotno. Ovo je korporativna pohlepa svedena na najnižu razinu.”