Skip to content

Pričate sami sa sobom? Ne morate da se plašite, čak ste u prednosti nad ostalima

U jednoj studiji psiholozi Danijel Svigli i Gari Lupjan objasnili su da je razgovor sa sobom koristan i da su najpametniji ljudi na planeti redovno to činili dok su bili sami.

Ako razgovarate sami sa sobom, to pokazuje da ste samopouzdani i da ste svjesni da možete da računate samo na sebe, tvrde psiholozi.

Prema studiji spomenutih psihologa, ovo su prednosti razgovora sa sobom:

Mozak radi efikasnije

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i nabrojali im šta sve treba da kupe.

U prvom dijelu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom dijelu ponavljali naglas šta treba da kupe. Ispostavilo se da su ponavljajući naglas uspjeli da zapamte više proizvoda.

Psiholozi ističu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati odranije.

Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju određena vizuelna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete da vizuelizujete, tada isti postupak može samo da vas uspori i zbuni.

Organizuju se misli

Pričanje naglas sa samim sobom i te kako pomaže u organizovanju zbrkanih misli u glavi.

Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate samog sebe – to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, lakše ćete donijeti važne i teške odluke, razjasniti neku problematičnu situaciju u životu.

Lakše se dolazi do cilja

Napraviti listu ciljeva i pokušati da ih ostvarite može da bude težak izazov.

Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na tom putu naiđete na neki problem.

Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do prοblema.

– Ne odustajte, čak i ako vam se to čini glupo. Kao i s drugim stvarima, kada se jedanput uvježbate i ovoj metodi pristupite s pozitivne strane, otkrit ćete da je to u suštini veoma jednostavno. Vodi nas kroz život, bili mi toga svjesni ili ne.

Poticaj sebi možete dati i kada tepate ili šapućete.

Ograničite izgovaranje negativnih misli naglas

– Kada sebi šapćemo pozitivne riječi, to nam daje snagu da se suočimo sa izazovima koji su pred nama, mnogi sportisti rade isto uoči takmičenja.

Ipak, pripazite kada pričate sami sa sobom jer ukoliko često izgovarate negativne misli naglas, to može imati suprotan efekat.

Sidebar