Skip to content

Prije 20 godina američki državni tajnik pokazao je misterioznu epruvetu čime je definirao invaziju na Irak

Nije samo jedan trenutak doveo do rata u Iraku. Ali jedan će govor, održan prije 20 godina u Ujedinjenim narodima, definirati i potkopati sukob.

Dana 5. februara 2003. američki državni tajnik Colin Powell sjedio je pred članovima Vijeća sigurnosti UN-a i rekao da ima informacije o tehnologijama proizvodnje biolοškog oružja Sadama Husseina.

Kasnije se pokazalo da u Iraku nije bilo takvog oružja. Bio je uporni kritičar američke intervencije protiv iračkog autoritarnog vođe Sadama Huseina.

Moje kolege, svaka izjava koju danas dajem potkrijepljena je izvorima – čvrstim izvorima“, rekao je. “Ovo nisu tvrdnje. Ono što vam dajemo su činjenice i zaključci temeljeni na čvrstim obavještajnim podacima.”

Powell je više puta upotrijebio jednu frazu tijekom svog jednosatnog govora: “oružje za masovno uništenje”. Te je riječi izgovorio ukupno 17 puta. Bio je to izraz koji je Busheva administracija javno koristila kako bi opravdala invaziju na Irak.

Vojna operacija “Iračka sloboda” započela je 20. marta 2003. bez odobrenja UN-a, ali u okviru američke doktrine “Šok i strahopoštovanje”. Trajao je sve do 2011., postavši ne samo uzrokom svrgavanja Saddama Husseina , već i desecima hiljada žrtaνa, građanskom ratu u Iraku i susjednim zemljama te jačanju položaja islamista u regiji.

Kasnije se pokazalo da je CIA krivo informirala vlasti, da u Iraku nije bilo takvog oružja, a Powell je rekao da se kaje, piše Strana.

Kada sam napravio izvješće u februaru 2003., oslonio sam se na najbolje informacije koje mi je CIA pružila… Nažalost, s vremenom se pokazalo da su izvori bili netačni i nepouzdani, a u nekim slučajevima i namjerno obmanjujući. Duboko sam razočaran sam ovime i kajem se”, rekao je kasnije Powell.

Američki centar za građansku odgovornost, zajedno sa Zakladom za neovisnost novinarstva, proveo je istraživanje u kojem je izračunato da je od septembra 2001. do septembra 2003. američki vrh dao 935 izjave o Iraku koje nisu bile istinite.

Predsjednik George W. Bush i sedam najviših dužnosnika njegove administracije, uključujući potpredsjednika Dicka Cheneya, savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice i ministra obrane Donalda Rumsfelda, dali su najmanje 935 lažnih izjava u dvije godine nakon 11. septembra 2001. o nacionalnoj sigurnosnoj prijetnji koju predstavlja Irak Sadama Huseina. Gotovo pet godina nakon američke invazije na Irak, iscrpno ispitivanje zapisa pokazuje da su izjave bile dio orkestrirane kampanje koja je učinkovito potaknula javno mnijenje i, u tom procesu, dovela naciju do rata pod izrazito lažnim izgovorima.

Konkretno, tadašnji predsjednik Bush dao je 259 lažnih izjava (231 o tome da Sadam ima oružje za masovno uništenje, 28 o vezama Iraka s al-Qaidom), a bivši državni tajnik Colin Powell dao je 254 izjave.

Bush i ova tri ključna dužnosnika, zajedno s državnim tajnikom Colinom Powellom, zamjenikom ministra obrane Paulom Wolfowitzom i tiskovnim tajnicima Bijele kuće Arijem Fleischerom i Scott McClellan, nedvosmisleno je izjavio da Irak ima oružje za masovno uništenje (ili ga pokušava proizvesti ili nabaviti), veze s Al Qaidom ili oboje. Ovaj zajednički napor bio je temelj argumenta Bushove administracije za rat.

Kumulativni učinak ovih Ιažnih izjavapojačan hiljadama medijskih vijesti i emisija bio je ogroman.

Kombinirane snage trupa Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Australije i Poljske napale su Irak u prvoj fazi 19. marta (zrak) 2003. i 20. marta 2003. (zemlja).

Bivši američki državni tajnik Colin Powell preminuo je 2021. nakon kοronaνirusa. Doživio je 84 godine.