Skip to content

Prijedlog iz Britanije: Formirati koaliciju zemalja NATO-a koje žele poslati trupe u Ukrajinu

Bivši zamjenik ministra obrane Velike Britanije, Gerald Howarth, smatra da Zapad treba uspostaviti koaliciju zemalja članica NATO-a koje bi željele poslati svoju vojsku u Ukrajinu.

Prema njegovom mišljenju, Zapad bi trebao “razmotriti” opciju slanja svojih vojnika u Ukrajinu.

Sada nam treba strateško rješenje i mislim da bismo trebali stvoriti koaliciju onih koji žele ući u sukob i podržati Ukrajinu“, rekao je danas na Sky Newsu.

Predlažete li stavljanje čizama na tlo Ukrajine?‘ pitala ga je Kay Burley.

“Mislim da je to nešto što sada moramo razmotriti, svakako ako tamo postavite snage NATO-a“, odgovorio je. “Mi smo izjavili, svi na Zapadu su izjavili da će Ukrajina pobijediti“, dodao je.

Howarth je pozvao zapadne zemlje da razmisle o slanju svoje vojske u Ukrajinu. Istovremeno, po njegovom mišljenju, Kijevu se ne isplati isporučivati ​​borbene zrakoplove. Bivši zamjenik čelnika britanskog Ministarstva obrane smatra da bi njihovo zarobljavanje od strane Rusije moglo predstavljati opasnost za Zapad.

Dan ranije, 30. januara, kineski list Global Times napisao je da Ukrajina radi na izravnom vojnom sukobu Rusije i NATO-a. Napominje se da će izravnijom intervencijom saveza situacija odmah prerasti u sukob s Ruskom Federacijom. U tom će slučaju izbijanje trećeg svjetskog rata u Europi biti događaj s velikom vjerovatnoćom.

Predsjednik Vojnog odbora NATO-a, poručnik-admiral Rob Bauer, objavio je 28. januara da je savez spreman suprotstaviti se Rusiji. Naoružavanje je nazvao prioritetom saveza jer su, po njegovom mišljenju, ruski strateški ciljevi vratiti veličinu bivšeg Sovjetskog Saveza.

U međuvremenu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 25. januara da savez nije bio i neće biti strana u sukobu u Ukrajini. Kao odgovor, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da su Stoltenbergove riječi laži i zlοčinačko licemjerje.