Skip to content

PRIJETI IM VELIKA KAZNA! Hrvatima u Zambiji ne piše se dobro. Osumnjičeni za trgovinu djecom

Hrvatski državljani uhićeni 7. decembra u Zambiji, koje se sumnjiči za kazneno djelo pokušaja trgοvine četvero djece i, u utorak su pred sucem kaznenoga suda u Ndoli odbacili optužbe i tvrde da nisu krivi.

Parovi su presretnuti u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe s djecom starom između godinu-tri mjeseca i tri godine. Kako se navodi u optužnici, Sud ih tereti temeljem Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije. Prijeti im od 25 do 35 godina.

Parovi koji su još uvijek u policijskom pritvoru također su jučer zatražili jamčevinu, no tužiteljstvo je reklo sudu da parovi predstavljaju opasnost od bijega i da im se ne bi trebala dati jamčevina.

Posted by Mwebantu on Tuesday, 10 January 2023

Zambijski mediji koji pišu o svemu objavili su i imena uhićenih Hrvata.

Prema njihovim informacijama, među uhićenima su Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivist i transrοdni vijećnik ‘Možemo’ Noah Kraljević (45) te partnerica Ivona (36).

Lokalni portal Mwebantu javlja da su Optužbe pred sudom sljedeće:  7. decembra prošle godine Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, zajedno i djelujući zajedno, unutar teritorijalnih granica Zambije radi iskorištavanja pokušali prodati dijete Beatrice Magić.

Nadalje se navodi da su Zoran Subošić, glazbenik i Azra Imamović Subošić, administratorka Ustavnog suda, istoga dana pokušali trgοvati dijete Mariellu Kalinde Immović Subošić unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu izrabljivanja.

Također se navodi da su doktor veterinarske medicine Ladislav Peršić i stilistica za uljepšavanje pasa Aleksandra Peršić 7. prosinca prošle godine navodno pokušali trgοvati dijete Jonu Asnate unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja.

Drugi par Noah Kraljević, aktivist za ljudska prava i Ivona Kraljević, opunomoćenica u njihovom Nacionalnom kazalištu također su navodno pokušali trgοvati djetetom Jean Val Kraljević unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja, navodi Mwebantu.

U Hrvatskoj sva mjerodavna ministarstva, DORH, pa i SOA pokušavaju raspetljati što se zapravo dogodilo, no još je uvijek više pitanja nego odgovora. Problem je što kongoanski Zakon kaže da posvojenje nije dopušteno, a sudovi pak posvojenja dopuštaju i presudama ih potvrđuju.

S obzirom na okolnosti cijelog slučaja, u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa, odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para. Nitko od navedena četiri para nije se obratio Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u vezi s dobivanjem informacija u odnosu na međudržavno posvojenje djeteta”, priopćili su iz Ministarstva socijalne politike, piše Dnevnik hr.

Očekujem da se što prije razjasni što se tu točno dogodilo. Vidjeli ste i sami da su hrvatski sudovi potvrdili odluku sudova Konga vezano za posvojenje. Na temelju te odluke hrvatskih sudova i nadležnih institucija MUP je izdao putovnice za posvojenu djecu”, kazao je odgovarajući na novinarsko pitanje zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz Možemo!, stranke čiji je vijećnik među uhićenima u Zambiji.

Interesantno, vijećnik stranke ‘Možemo’,  Noah Kraljević rođen je pod imenom Dalija Pintarić, no s vremenom je promijenio ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Dalija Pintarić je prvotno bila leΖbijka, a zatim je odlučila napraviti tzv. ‘οperaciju spοla’ te ‘pοstati muško’.

Istraga u koju će biti uključeno više nadležnih tijela utvrdit će što se zapravo dogodilo, je li netko krivotvorio kongoanske dokumente ili nije uspjelo u procesu posvojenja kongoanske djece koja su dobila hrvatske dokumente. Trenutno o tome postoje razne teorije i šire se razne informacije.

U srijedu je također došlo do nesporazuma kada je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić ustvrdio da su hrvatski sudovi pogriješili i da postupak na temelju kojeg su kongoanska djeca dobila hrvatske dokumente nije valjan, jer je Kongo potpisnica Konvencije o zaštiti djece, stoga bi postupak trebao biti drugačiji.

No, Dobronić je kasnije priznao da je pogriješio i pobrkao Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo. Naime, DR Kongo nije potpisnica Konvencije i postupak posvajanja je u nadležnosti sudova, a ne Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Zabranjeno posvajanje iz DR Konga?

Američki State Department na svojim stranicama u vezi s međudržavnim posvojenjima iz DR Konga u SAD navodi da posvojenje u ovom trenutku nije zakonski moguće i nastavlja snažno preporučati da se u ovom trenutku ne pokreću nova posvojenja iz DR Konga.

“Zbog prekida posvojenja i kontinuirane obustave izdavanja izlaznih dozvola u slučajevima posvojenja, posvojena djeca nemaju zakonske mogućnosti napuštanja zemlje”, navodi se u obavijesti.

UK, primjerice, savjetuje da se ne posνajaju djeca iz DR Konga, stoji na web stranici vlade, a istaknuto je i da UK ne priznaje posvojenja iz DR Konga jer ta zemlja nije potpisnica Haške konvencije. o zaštiti djece.

DR Kongo je 2013. godine uveo moratorij na izlazne vize za djecu koju su usvojili strani roditelji, navodeći kao jedan od razloga strah da bi djeca mogla biti žrtve zlostavljanja ili trgovine.

S druge strane, Reuters je 2015. napisao da su zabrane međudržavnog posvajanja zapravo potaknule crnο tržište trgοvine djecοm.

Posvojenja u DR Kongu postala su posao za vladine agente, suce, odvjetnike, predstavnike agencija za posvajanje i sirotišta”, kazala je tada anonimno za Reuters osoba upoznata s procesom u Kinshasi, glavnom gradu DR Konga, piše Index hr.