Skip to content

Prirodni napitak za čišćenje organizma: Jabukovo sirće jača imunitet

Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Različite infekcije

Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja jabukovo sirće povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih puteva, te tako jabukovo sirće može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i slično.

Ono potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči.

Takođe pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju te ublažava infekcije mokraćnih puteva.

Kožna oboljenja

Kao što je već odavno poznato, jabukovo sirće pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opekotina, a povoljno djeluje i kod različitih kožnih oboljenja, na primjer prištića, osipa i lišajeva. Iz istih se razloga jabukovo sirće može koristiti i u službi ljepote i zdravlja kože tijela i lica te kose i noktiju.

Topi kilograme

Stalno konzumiranje jabukovog sirćeta u svrhu održanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultira pozitivnim pomacima i kada je riječ o suvišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promjenama u prehrani i životnim navikama, na primjer sa smanjenjem unosa soli i slatkiša, te više kretanja i fizičke aktivnosti, sirće zaista može učiniti veoma dobre stvari, prenosi bl-portal.com

Jabukovo sirće pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića. Kožu iznad proširenih bolnih vena ujutro i navečer istrljajte nerazrijeđenim jabukovim sirćetom. Ili, noge omotajte pamučnim rupcem natopljenim sirćetom.

Preko obloga stavite ručnik, podignite noge i pustite da sirće djeluje 30 minuta. Obloge stavljajte ujutro i navečer barem sedam dana. Uz to, temeljni napitak od vode i jabukovog sirćeta konzumirajte ne samo ujutro nego još jednom tokom dana.