Skip to content

Predsjednik Svjetske Banke koji je hodao poderanih čarapa

2005. godine, američki predsjednik George Bush nominirao je jednog od svojih najbližih suradnika, bivšeg zamjenika američkog šefa obrane, na visoku funkciju predsjednika Svjetske banke, Paula Wolfowitza.

Wolfowitz, sin jevrejskog doseljenika, je važio za jednog od najvažnijih arhitekti rata u Iraku ali prije svega važi za jednog od stvaralaca Bushove doktrine.

Kao novonastali čelnik Svjetske banke, Paul Wolfowitz je predsjedao institucijom koja svake godine daje milijarde dolara u zajmove. Ali kada je bila u pitanju njegova vlastita garderoba, proračunske brojke su vrlo različite i očito pomalo, pa, otrcane.

Zaljubljenik rata u Iraku je početkom 2007. otputovao u Tursku. Zemlja, koja je veliki zajmoprimac iz blagajne banke, već je odavno izašla iz kuta nakon godina financijskog sloma, a Wolfowitz je primijetio da je postigla dobar napredak u krpanju svog gospodarstva.

Isto se nažalost nije moglo reći za njegove čarape, a fotografija koju je uslikao reporter Anadolu Agency (AA) Nadir Alp, obišla je svijet.

Foto: Anadolu Agency (AA) Nadir Alp

Izuvši cipele tijekom posjeta džamiji u Edirneu, mnogi su bili iznenađeni kada su vidjeli kako mu nožni prsti vire iz rupa na obje čarape. Stoički je nastavio, ne trudeći se prikriti svoje krojačke nedostatke nekim vještim radom na nožnim prstima, pisao je The Guardian u to vrijeme.

“Pretpostavljam da to samo pokazuje da nisam tipičan bankar”, navodno je rekao turskom novinaru.

Washington Post je sve to smatrao vrlo zabavnim, pitajući: “Biste li poslušali fiskalni savjet od čovjeka koji neće potrošiti 3 dolara za nove čarape?

S obzirom da mu nije falilo dolara da kupi čarape, epizoda je s veseljem dočekana od strane kritičara Wolfowitza u medijima, što je izazvalo razne šale o čekićarskim prstima, fiskalnom konzervativizmu, aljkavosti i rupama u politici.

Očito i druge stvari osim njegove strategije za Irak imaju rupe“, napisao je jedan.

Paul Wolfowitz, na mjestu predsjednika Svjetske banke je bio samo dvije godine( 01.06.2005.-01.07.2007). Podnio je ostavku nakon οptužbi za kοrupciju vezanih za njegovu djevojku i bivšu suradnicu Svjetske banke, Shahu Ali Razi.