Skip to content

PRIVEDENA osumnjičena za ubistvo ruskog ratnog dopisnika Tatarskog

Danas, 3. aprila, Istražni odbor Ruske Federacije priveo je Dariju Trepovu u Sankt Peterburgu, koja je osumnjičena za ubistvo ruskog “ratnog dopisnika” Vladlena Tatarskog (Fomina). To je navedeno u službenoj obavijesti Istražnog odbora Ruske Federacije, piše ukrajinska Strana.

Telegram kanal Shot, pozivajući se na izvore, piše da su njene prve riječi prilikom uhićenja bile: “Smjestili su mi! Samo su me iskoristili!“.

Darija Trepova

Ruski mediji također pišu da je Trepova odvedena u stan poznanika njenog supruga. Nije planirala dugo ostati u Rusiji – sa sobom je već imala karte za Uzbekistan.

Darija Trepova

26-godišnja Darija Trepova tvrdi da joj je namješteno, navodno nije znala šta je u skulpturi. Darija je odmah nakon eksplozije istu poruku poslala prijateljici.

Jučer, oko 17 sati, Darija je sa sobom donijela kutiju u kojoj je bila gipsana skulptura, vjerojatno napunjena eksplozivom. Posjetitelji kafića primjećuju da je djevojka bila odjevena u “kratku suknju”, nasmijana, privlačila je pažnju, ali nije izazvala mnogo sumnje. Uključujući i preminulog Vladlena Tatarskog, on joj je sam u šali predložio da “provjeri ima li bοmba u kutiji”.

Darija Trepova 2. aprila kad je donijela skulpturu

Nekoliko minuta nakon eksplozije, osumnjičena je napustila lokal i brzo otišla u pravcu svog iznajmljenog stana. Tamo je promijenila imidž i poslala nervoznu poruku svojoj prijateljici. Napisala je da su joj navodno namjestili, a nakon obavljenog “zadatka” obećali su tihi odlazak izvan Ruske Federacije, gdje je već pripremljeno radno mjesto posebno za nju. U stanu su pronašli torbu s njezinim stvarima. Unutar torbe bila je krνaνa obuća i mobitel (fotografije Tatarskog su bile u galeriji).

Preliminarno je poznato da je osumnjičena nakon tragedije pokušala prikriti tragove, snimljena je na jugu grada, ali je na kraju pronađena u stanu na Parnasu. Djevojka se smjestila u kućište s koferom i u promijenjenom imidžu. Vjerojatno je tada Daria planirala otići u obližnje inozemstvo i sakriti se.

Podsjetimo, Tatarski je preminuo jučer, 2. aprila, od posljedica eksplozije u kafiću “Street Bar” u Sankt Peterburgu u Rusiji. U eksploziji je također ozlijeđeno oko 20 osoba. Prethodno je Trepova nosila bombu na sastanak i “poklonila” je Tatarskom.

“Institut za proučavanje rata” (SAD) nagovještava da bi razlog za ubojstvo vojnog komesara Tatarskog u Sankt Peterburgu mogla biti njegova bliskost sa šefom Wagnera, Jevgenijem Prigožinom.

Šef Wagnera je sinoć 2. aprila prije ponoći objavio poruku iz Bahmuta gdje je podigao zastavu u znak sjećanja na Vladlena Tatarskog.

“Istakli smo rusku zastavu s natpisom “Sjećanje na Vladlena Tatarskog” i zastavu PMC “Wagner” u gradskoj upravi Bahmuta. Pravno, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je koncentriran u zapadnim područjima”, kazao je Prigožin.