Skip to content

PRIVEDENA potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili

Grčka socijalistička zastupnica u Europskom parlamentu Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednica Europskog parlamenta, privedena je u petak navečer na ispitivanje u Bruxelles u vezi s istragom o sumnji u kοrupciju koja uključuje “zemlju Zaljeva”, izvijestili su AFP i list Le Soir , citirajući tužiteljstvo, prenosi Euronews.

Izvori iz Europskog parlamenta rekli su za Euronews da je belgijska policija zapečatila urede troje zastupnika u Europskom parlamentu: Eve Kaili i članova belgijske skupine S&D Maria Arene i Marca Tarabelle.

U belgijskom glavnom gradu u jutarnjim satima već su privedena četiri u istom slučaju. Mediji u Grčkoj i Belgiji izvijestili su da je jedan od četvorice uhićenih Evin partner.

Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Eva Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona “izbačena” iz svog članstva.

Belgijsko savezno tužiteljstvo priopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo računala i mobilne telefone u petak.

Rečeno je da je istraga usredotočena na pomoćnike europskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši zastupnik u Europskom parlamentu.

“Nekoliko mjeseci istražitelji Savezne pravosudne policije sumnjiče ‘jednu zaljevsku zemlju’ da utječe na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta, to se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i /ili strateškog položaja unutar Europskog parlamenta”, navodi se.

Tužiteljstvo nije imenovalo zemlju koja je bila u središtu istrage. Njegova izjava za tisak odnosila se samo na “državu Zaljeva”. List Le Soir je identificirao zemlju kao Katar.

Korisnici su osobe sa “značajnim političkim i/ili strateškim položajem” u Europskom parlamentu.

Jedini način da se parlamentarca zaštićenog imunitetom uhiti jest uhvatiti ga na djelu, piše Le Soir.

U kontaktu s Euronewsom, tiskovna služba Europskog parlamenta rekla je da “Europski parlament ne komentira sudske postupke”.

“Kao i uvijek, Europski parlament u potpunosti surađuje s nadležnim nacionalnim tijelima. Tako je i u ovom konkretnom slučaju”, dodali su.