Skip to content

Prkose gravitaciji penjući se uz visoku branu, a sve to zbog malo soli (VIDEO)

Alpski kozorog je veliki biljojed i nalik je planinskim kozama koje nastanjuju najviše vrhove Alpa u Europi.

Pretjerani lovni pritisak doveo je vrstu gotovo do potpunog izumiranja u 19. vijeku, a na malom području zapadnih Alpa nije preživjelo više od stotinu jedinki.

No zahvaljujući instituciji najprije lovišta, a zatim Nacionalnog parka Gran Paradiso, posljednje jedinke su preživjele i iskorištene za reintrodukciju na cijelom alpskom luku.

Profesor Brian Cox spaja neke od najspektakularnijih prizora na Zemlji s našim najdubljim razumijevanjem svemira kako bi otkrio kako ljepotu planeta stvara samo šačica sila.

BBC je prikazao spektakularan prizor koza koje prkose gravitaciji na okomitom zidu brane u Italiji, a sve zato što žude za nekim Zemljinim elementima bitnim za život, zbog malo soli.

U proljeće, kada su potrebe za solju najveće, nije rijetkost vidjeti kozoroga kako “brsti” tlo tražeći mineralne soli koje oslobađa kamenje, a ponekad ih se može vidjeti i kako ližu ulicu privučeni solima protiv smrzavanja.

Čini se da su zidovi brane, sastavljeni od kamena i betona, dragocjen izvor soli za ove neobične životinje koje su u stanju iskoristiti sve raspoložive resurse. Unatoč tome što se malo zna o tačnom sastavu soli koja privlači kozoroge na zidove brane, istraživači misle da ih privlači etringit (ili Candlotova sol).

Etringit se može razviti u betonu koji čini zidove brane zbog hemijskog ili termičkog naprezanja samog betona. Budući da je etringit sol i djelomično topiv u vodi, voda ga može otopiti čineći ga dostupnim na površini brane. Unatoč ograničenoj studiji o ovoj temi, šteta na zidovima brana nije prijavljena kao posljedica aktivnosti kozoroga.

Kozorog je jedini među životinjama koji mogu iskorištavati ovaj izvor soli. U usporedbi s drugim papkarima, kozorog je izvanredan penjač, savršeno prilagođen strmim padinama zahvaljujući posebnom obliku svojih razdvojenih kopita.