Skip to content

PRODAJA RUSKIH AUTOMOBILA UTROSTRUČENA


Potrošači kupuju sve više domaćih i kineskih marki usred egzodusa zapadnih i japanskih proizvođača automobila, pokazuje najnovija statistika.

Prodaja novih osobnih automobila u Rusiji skočila je 2,7 puta u aprilu u usporedbi s istim razdobljem 2022., pokazali su u četvrtak podaci analitičke agencije Avtostat.

Prema izvješću, prošlog mjeseca ukupno je prodano više od 75.000 novih vozila, što je 8% više nego u martu.

Avtostat je rekao da su 44% prodanih automobila kineske marke, dok je još 35% ruske proizvodnje. Kombinirani udio južnokorejskih, japanskih, europskih i američkih automobila pao je na nešto više od 20%.

Najprodavanija marka u zemlji bila je ruska LADA (33,4%), a najpopularniji model bila je Lada Granta (24,3%). Među stranim proizvođačima automobila, Chery je bio najprodavaniji kineski brend, a Geely Coolray crossover bio je najprodavaniji model.

Izlazak zapadnih i japanskih tvrtki s ruskog automobilskog tržišta pružio je priliku igračima u industriji u usponu poput Kine i Irana.

Kineski proizvođači automobila krenuli su u veliku ekspanziju na ruskom tržištu i očekuje se da će ove godine dosegnuti udio od 60% u ukupnoj prodaji, prema lancu trgovaca automobilima Autodom.

Ruski luksuzni SUV Aurus Komendant

Kina je prošle godine izvezla više od 160.000 automobila u Rusiju, više nego udvostručivši svoj udio na tržištu automobila u zemlji.

Također se očekuje da će iranski proizvođači automobila ove godine pokrenuti prodaju u Rusiji.

Stručnjaci kažu da bi situacija mogla potaknuti i rusku automobilsku industriju. Proizvođač automobila AvtoVAZ otkrio je ranije da planira udvostručiti proizvodnju ove godine na više od 400.000 automobila. Prema press službi kompanije, ima kapacitet za proizvodnju do 500.000 vozila godišnje.