Skip to content

Projektil jemenskih Hutija pogodio brod u vlasništvu SAD-a

Jemeski Huti ispalili su raketu, pogodivši brod Gibraltar Eagle u vlasništvu SAD-a u ponedjeljak nedaleko od obale Jemena u Adenskom zaljevu, manje od jednog dana nakon što su lansirali protubrodsku krstareću raketu prema američkom razaraču u Crvenom moru, rekli su zvaničnici, javlja AP.

Pomorske trgovačke operacije Velike Britanije, koje nadziru vode Bliskog istoka, priopćile su da se napad u ponedjeljak dogodio nekih 177 kilometara jugoistočno od Adena. Rečeno je da je kapetan broda izvijestio da je “lijevi bok broda pogođen odozgo projektilom”.

Privatne zaštitarske kompanije Ambrey i Dryad Global rekle su za Associated Press da je brod bio Eagle Gibraltar, brod za rasuti teret pod zastavom Maršalovih Otoka. Središnje zapovjedništvo američke vojske kasnije je priznalo napad, okrivljujući Hutije za napad.

“Brod nije izvijestio o ozljedama ili značajnoj šteti i nastavlja svoje putovanje”, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

Brod je u vlasništvu Eagle Bulk Shippinga, kompanije sa sjedištem u Stamfordu, Connecticut, kojom se trguje na burzi u New Yorku.

U izjavi za AP, kompanija je priznala udar i rekla da je prouzročio “ograničenu štetu na skladištu tereta, ali (brod) je stabilan i kreće izvan područja.”

“Potvrđeno je da su svi pomorci na brodu neozlijeđeni”, rekla je kompanija. “Brod nosi teret proizvoda od čelika. Uprava Eagle Bulka u bliskom je kontaktu sa svim relevantnim tijelima u vezi s ovim pitanjem.”

Podaci satelitskog praćenja koje je analizirao AP pokazali su da je Eagle Gibraltar išao prema Sueskom kanalu, ali se brzo okrenuo u trenutku napada.

Eagle Gibraltar išao je prema Sueskom kanalu, ali se brzo okrenuo u trenutku napada.
  • Tokom prošlog tjedna, SAD i UK sudjelovali su u nizu agresija usmjerenih na jemenske položaje duž jemenske obale.

Pomorske snage jemenskih Hutija potvrdile su u ponedjeljak da će nastaviti sprječavati izraelske brodove ili one koji idu prema okupiranim palestinskim lukama dok ne prestane agresija i opsada Gaze.

Izvor u pomorskim snagama objasnio je u izjavi koju je primila Jemenska novinska agencija (Saba) da je pomorska plovidba sigurna u Crvenom moru, Arapskom moru i tjesnacu Bab al-Mandab, osim za izraelske brodove ili one koji idu prema okupiranim lukama, sve američke i britanske brodove i ratne brodove.

  • Jemenske oružane snage objavile su da su gađale američki brod u Adenskom zaljevu s više odgovarajućih mornaričkih projektila

Oružane snage jemenskih Hutija su u priopćenju objavljenom u ponedjeljak objasnile kako je “riječ o pobjedi ugnjetavanja palestinskog naroda u Pojasu Gaze, koji je do ovog trenutka bio izložen najružnijim vrstama masakra od strane cionističkog entiteta, a u okviru Kao odgovor na američko-britansku agresiju na Jemen, mornaričke snage su izvele vojnu operaciju gađajući američki brod u Adenskom zaljevu, koristeći niz odgovarajućih mornaričkih projektila, a pogodak je bio tačan i izravan”.

U priopćenju se navodi da će “njihove oružane snage sve američke i britanske brodove i ratne brodove koji sudjeluju u agresiji na našu zemlju smatraju neprijateljskim ciljevima unutar svoje ciljne banke”.

Oružane snage jemenskih Hutija potvrdile su da će odgovor na američke i britanske napade neizbježno doći, te da svaki novi napad neće ostati bez odgovora i kazne.