Skip to content

Promjena kursa Srbije sve uočljiviji: ‘Beograd može uvesti sankcije Moskvi ako je to u našem interesu’, kaže Dačić

Srbija može promijeniti kurs i uvesti sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahtjeva Bruxellesa Beogradu, radi napretka u pregovorima o članstvu u EU.

To je izjavio srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u intervjuu za Euractiv, objavljenom 25. januara. Dačić je rekao da se Srbija, kandidatkinja za članstvo u EU od 2012. godine, vodi prije svega procjenom onoga što je trenutno u njenom interesu, piše Slobodna Europa.

Osuđujemo kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i to smo izglasali u međunarodnim tijelima. Hoćemo li uvesti sankcije Rusiji, to je druga stvar. To nije pitanje vremena ili tajminga, to je pitanje naših političkih i ekonomskih interesa’, rekao je šef srpske diplomacije.

Dačić je podsjetio da se Srbija nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine nije pridružila zapadnim sankcijama, “jer smo smatrali da to ne bi bilo u našem interesu”.

Ako se nešto promijeni na štetu interesa Srbije, onda će naša odluka biti tome prilagođena, jer ćemo u svakom trenutku procjenjivati ​​koje je rješenje najbolje za našu ekonomiju, za naš ugled u svijetu i za građane Srbije’, rekao je.

Srbijanski ministar vanjskih poslova ponovio je istu tezu 26. januara tijekom posjeta Turskoj.

‘Bilo bi nekorektno da Srbija sada uvede sankcije Rusiji, to bi išlo na štetu naših interesa. Ali to ne znači da nećemo jasno reći da ne podržavamo narušavanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i nećemo pomoći Kijevu na bilo koji način’, naglasio je Dačić na konferenciji za novinare u Ankari.

Domaći komentatori primjećuju da je stvarna promjena kursa Beograda u odnosu na Moskvu sve uočljivija.

Tako je srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je 25. januara bila nazočna otvaranju redakcije EURACTIV Srbija u Beogradu, govorila o ‘ruskoj agresiji na Ukrajinu’. Riječ je o formulaciji koju najviša vlast u Srbiji dosad nije koristila.